Плодове от хвойна (синя хвойна) – здравословни ползи за тялото ни

В пикочния тракт има голямо разнообразие от възпалителни огнища, причинени от бактерията Ешерихия коли. Хвойната действа антисептично в ... 2016-04-17T14:07:13+00:00 Здравни Статии

Хвойната пречиства и стимулира организма, като оказва ефект най-вече върху  дихателната, отделителната и храносмилателната и нервната системи.

 

В пикочния тракт има голямо разнообразие от възпалителни огнища, причинени от бактерията Ешерихия коли.  Хвойната действа антисептично в уринарния тракт. Инфекциите на пикочните пътища са характерни най-често при жените и могат да бъдат лекувани чрез консумацията на малките плодчета.

 

Антисептичните и антибактериални свойства на хвойната помагат при лечение на различни възпаления, независимо дали причината е вътрешна или външна инфекция.

 

Хвойната е ефективна при лечението на инфекции на дихателните пътища, хроничен бронхит и катар на белите дробове, като бързото й действие води до премахване на гъстите секрети от белите дробове.

 

Чаят от хвойна ускорява метаболизма и помага за справяне с излишните килограми. Консумацията на плодчетата е подходяща при лечението на разтроен стомах и за стимулиране на храносмилането. Въпреки че лекува ревматизъм и болки в пикочния мехур, хвойновите плодчета не трябва да се консумират от хора, които имат проблеми с бъбреците. Ако се използват  по-големи количества, хвойната причинява възпаление при здрави индивиди.

 

Ето как можем да си направим домашно приготвен сироп от синя хвойна:  по 2 чаени лъжички на ситно нарязани плодчета се заливат с 2 чаени чаши вряща вода, като след изстиване течността се прецежда и се сварява със захар на водна баня, докато се получи гъстотата на сироп. От сиропа се взема по чаена лъжичка преди ядене 3 пъти на ден по указания и под контрол на лекаря.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.bg.wikipedia.org;
Източник снимка: www.pixabay.com