ПОДАГРА

Това е форма на артрита, причинена от натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите. Това натрупване на кристали се дължи на хиперурицемията.

 

 

ПОДАГРАХрян (Armoracia rusticana) – българската народна медицина прилага хряна за овладяване на възпалителни отоци при подагра. При предозиране може да се стигне до възпаление на лигавиците или до поява на интоксикация!!! Една супена лъжица настърган на ренде корен хрян се залива с 400 мл вряща вода и се оставя да престои 1 час. От така приготвения извлек се пие по 1 кафена чашка 4 пъти дневно преди ядене.

 

ПОДАГРАРозмарин(Rosmarinus officinalis) – използва се за лечение на подагра. Две чаени лъжички ситно счукани листа се заливат с една чаена чаша вряща вода; след изстиване се прецежда и изпива в продължение на един ден.

 

 

 

 

ПОДАГРАПирей(Agropyrum repens) – дрогата се предлага за лечение на някои нарушения от обменен характер – подагра – усилва излъчването на повишеното при тази болест съдържание на пикочна киселина в организма. Две чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 200 мл студена вода и престояват 12 часа. След филтриране остатъкът от дрогата повторно се залива с чаша вряща вода. След 10 минути двата извлека се смесват. Това е дозата за един ден.

 

ПОДАГРАЛечебно великденче(Veronica officinalis) – препоръчва се за лечение на подаграта в по-големи дози, като се приема на гладно. Вътрешно под формата на отвара. Една супена лъжица билка се залива със 150 мл гореща вода; кисне 2 часа; пие се преди ядене.

 

 

 

 

ПОДАГРАТрицветна теменуга(Viola tricolor) – прилага се при подагра. При поемане на по-големи количества може да предизвика повръщане!!! 20 г от растението се заливат с 200 г вода варят се в продължение на 15 минути, след което се оставя да кисне 45 минути, прецежда се и се добавя вода до 200 г. От течността се взима по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

 

 

ПОДАГРАБяла бреза(Betula pendula) – в народната медицина се прилага отвара от брезови пъпки при подагра. Запарка от брезови пъпки се приготвя, като 1 чаена лъжичка пъпки се заливат с половин чаша вода. Вземат се по 2-3 супени лъжици 3-4 пъти дневно.

 

 

 

 

ПОДАГРАПолски хвощ(Equisetum arvense) – прилага се под формата на декокти и инфузи при подагра. Декоктът се приготвя в отношение 1:10 и се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно. За приготвяне на инфуз 2 супени лъжици от билката се заливат с чаша кипяща вода, взема се по ¼ чаша 4 пъти дневно. Може да се използва и сок от хвощ – по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

 

 

ПОДАГРАОбикновен гръмотрън/бодлив гръмотрън, коловоз/(Ononis arvensis) – прилага се при подагра. От 1-2 г корен на прах 4 пъти на ден с вода; 1 чаена лъжичка (2-3г) в чаша студена вода да кисне12 часа, да се изпие наведнъж.

 

 

 

 

ПОДАГРАГорски енчец/златна пръчица/(Solidago virgaurea) – употребата на горския енчец се препоръчва при лечение на острия подагрозен пристъп. Препоръчва се студеното извличане на активните съставки на дрогата. 6 чаени лъжички ситно нарязана дрога се извличат в продължение на 8 часа с 400 мл студена вода. Това представлява дозата за 1 ден и се препоръчва да се изпие на глътки.

 

 

ПОДАГРАОбикновен фасул/обикновен боб/(Phaseolus vulgaris) – прилага се за лечение на подагра. Две-три супени лъжици ситно нарязани шушулки се заливат с 3-4 чаши вода. Вари се 10-15 минути и след прецеждане се пие по 1 винена чаша 4 пъти на ден преди ядене под контрола на лекар.

 

 

 

ПОДАГРАБрястолистно орехче/отвратниче, блатен тъжник/(Filipendula ulmaria) – прилага се за лечение на подагра. Две супени лъжици от стръковете се заливат с 500 г вода и се оставят да киснат 1 час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Корените се използват по същия начин, само че се варят 10 минути.

 

 

 

ПОДАГРАЛечебна комунига/жълта комунига/(Melilotus officinalis) – при подагрозни отоци на ставите се препоръчват местни бани със запарка от комунига. Запарката се получава, като 2 супени лъжици дрога се заливат с 500 мл кипяща вода, след което се поставя за 20 минути в добре затворен съд.