Подгответе организма за настъпващата есен

Есента вече дойде и организмът отново е изправен пред стреса от смяната на сезоните. По-хладното време, по-дългите нощи и липсата на достатъчно 2014-10-03T15:48:10+00:00 Здравни Статии

Шоколад и масажи помагат в адаптацията.

 

Есента вече дойде и организмът отново е изправен пред стреса от смяната на сезоните. По-хладното време, по-дългите нощи и липсата на достатъчно слънчева светлина помрачават настроението ни. Тялото преминава през етап на приспособяване и в началото на октомври организмът трябва да започне да превключва бавно на зимен режим.

 

За да се преборим със стреса от смяната на топлото лято с хладната есен, специалистите препоръчват да следваме няколко прости съвета, които значително ще подобрят тонуса и настроението ни. На първо място през есента е добре сутрин да се похапват 1-2 парченца натурален шоколад. Той съдържа микроелементи и витамин Е, които повишават настроението и физическата активност, както и полифеноли, които предпазват сърцето.

 

Контрастен душ и ходене

 

Контрастният душ също е една страхотна възможност да помогнем на тялото да реагира на промяната на температурата навън.

Организмът, който е свикнал с късното ставане и лягане през лятото, „отговаря“ на смяната на часовника. Контрастният душ възвръща скоростта на обменните процеси, сутрин тонизира, а вечер прави съня по-спокоен. Освен това е добре всеки ден да се ходи по 2 километра. „Ако искате да накарате организма си да изработва енергия, трябва да го накарате първо да я изразходва“, казват специалистите.

 

Масаж и сол

 

Масажът на стъпалата е вълшебна техника за тонизиране през есента. Върху тях има стотици точки, които са свързани с вътрешните органи. Разтривайте крачетата всяка сутрин в продължение на 10-15 минути – това ще се отрази благотворно на настроението и работоспособността, казват лекарите.

 

 

В периода на преход от лято към зима е добре да се употребява само йодирана сол. Тя помага на щитовидната жлеза, която пък е отговорна физическата и умствената активност да са на ниво.

 

 

Източник: www.big.bg
Източник снимка: www.pixabay.com