Подути и отекли крака – домашни лекове

Подуването може да се случи поради няколко причини, като наднормено тегло, ако сте постоянно в изправено или седнало положение за дълги периоди от време, стареене, бременност 2018-10-27T09:01:06+00:00 Здравни Статии

Подуването на краката е често срещан проблем. То представлява симптом на основния проблем. Обикновено, този проблем възниква, когато течности се натрупват в тъканите, което води до подуване и оток.

 

Подуването може да се случи поради няколко причини, като наднормено тегло, ако сте постоянно в изправено или седнало положение за дълги периоди от време, стареене, бременност, предменструален синдром (ПМС), хранителни дефицити, липсата на физически упражнения и лошо кръвообращение.

 

Хората, които имат диабет, сърдечни проблеми, бъбречни или чернодробни заболявания, както и бременните жени са по-предразположени към този проблем.

 

Подуването може да предизвика общ дискомфорт. Други симптоми могат да включват болка, възпаление и зачервяване на краката.

 

За щастие, има много ефективни съвети и средства за лечение на подути крака у дома.

 

Въпреки това, ако отокът е болезнен или се случва често, консултирайте се с вашия лекар. Той може да бъде признак на сърдечни, бъбречни или чернодробни проблеми, които могат да се нуждаят от своевременно лечение.

 

Ето няколко начина за намаляване на отока:

 

1. Контрастна Хидротерапия – Този вид хидротерапия включва лечение със студена и топла вода и е високо ефективна за намаляване на подуването на краката ви. Докато топлата вода помага за подобряване на кръвообращението, студената вода помага за намаляване на подуването и възпалението.

 

Напълнете 2 кофи – едната със студена вода, а другата с топла вода.

Накиснете краката си в топла вода за около 3 до 4 минути.

Веднага след това сложете краката си в студена вода за около 1 минута.

Продължете редуването на топлата и студената вода в продължение на 15 до 20 минути.

Повторете няколко пъти дневно, докато не получите облекчение.

 

2. Джинджифил – той е естествен диуретик, който помага лечение на подути крака. Той помага за изхвърляне на натрия, основен фактор, допринасящ за подуването. В допълнение, неговото противовъзпалително действие също помага да се намали подуването.

 

Масажирайте отеклите крака с джинджифилово масло няколко пъти дневно.

 

Можете също така да се пият по 2 до 3 чаши чай от джинджифил или да го дъвчете, нарязан на филийки.

 

3. Семена от кориандър – популярна аюрведична терапия за подути крака използва кориандър. Противовъзпалително свойство на тези семена помага за намаляване на подуване, както и за подобряване на кръвообращението.

 

Добавете 2 до 3 супени лъжици семена от кориандър в 1 чаша вода.

Оставете да ври, докато количеството на водата намалее наполовина.

Прецедете, след като изстине изпийте течността.

Повторете 2 пъти на ден, докато не получите облекчение.

 

4. Ябълков оцет – той също помага за намаляване на подуването на краката ви. Неговото високо съдържание на калий, помага за намаляване на задържането на течности, често срещана причина за подуването на краката.

 

Смесват се равни количества топла вода и суров, нефилтриран ябълков оцет. Накиснете кърпа в разтвора, изстискайте излишната течност и след това увийте кърпата около подутите крака. Правете това в продължение на 10 минути, няколко пъти дневно.

 

Също така, добавете 2 супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет в чаша вода. Добавете малко суров мед и пийте два пъти дневно.

 

 

www.zdraviste.com