Под 3% от българите се имунизират срещу грип

България е на последно място и в класацията за борба с грипа. Оказва се, че у нас се ползват най-малко препарати и особено ваксини, в сравнение ... 2014-10-09T23:25:58+00:00 Здравни Новини

България е на последно място и в класацията за борба с грипа. Оказва се, че у нас се ползват най-малко препарати и особено ваксини, в сравнение с Европа, съобщава Нова телевизия. Сезонът на опасните вируси обаче вече започна, а с него и кампанията за препоръчителна имунизация.

 

Възрастните хора са групата, за която противогрипната ваксина, е препоръчителна. Диабетиците, сърдечноболните и хората с хронични респираторни заболявания като астма и бронхит също е добре да се имунизират.

 

Началото на есента е най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина и макар да има желаещи за поставяне на ваксина, техният брой е пренебрежимо малък.

 

„За съжаление България е една от страните с най-нисък имунизационен обхват – под 3%, за разлика от много държави като Франция, Англия, Германия, където този процент е 45% и повече“, обясни д-р Ина Каменова от Министерство на здравеопазването.
Една от причините българите да не се имунизират е убеждението, че от противогрипната ваксинация няма полза.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com