Поза “орел“ – какви са ползите от практикуването на тази поза и как да я изпълним правилно

Практикуването на редовно на позата "орел" укрепва краката и ръцете. Тя помага за масажирането на прасците, бедрата, ръцете и раменете. 2015-09-25T11:36:00+00:00 Здравни Статии

Поза “орел не е за начинаещи. Необходима е много практика и усилия за да овладеете този тип асана. Но ако редовно практикувате йога със сигурност ще овладеете изпълнението и на тази поза. Думата „Garudasana“ идва от санскрит, думата „Garuda“ означава „орел“ и „асана“ означава „поза“. Ето защо тази поза е известна като поза “орел„. Орелът е известен като цар на птиците в индуистката митология.

 

Ето как трябва да изпълним тази поза:

 

Застанете в изправено състояние със събрани стъпала, разтворете ръцете на една линия с раменете и повдигнете десният крак сгънат 90 градуса, постепенно като запазвате баланса на тялото започнете да сгъвате левият крак, отпуснете десния върху левия като кръстосвате краката, запазете баланс и сгънете дясна ръка пред погледа 90 градуса, усучете лявата около дясната и се опитайте да вдигнете лакти до нивото на раменете.

 

Задръжте в позата около 30 секунди. Дишайте дълбоко и равномерно.

 

Ако страдате от травма на коляното или имате болки в ставите, тогава не трябва да практикувате тази асана. Също така, в случай на бременност и затлъстяване, се препоръчва да не практикувате тази асана. Вместо това можете да направите поза “планина“.

 

Ако човек страда от главоболие или проблеми с кръвното налягане, също не е препоръчително да практикува този вид поза. Ако се затруднявате по време на изпълнение на тази поза, трябва да се консултирате с йога учител. Той ще ви напътства в правилното изпълнение на позата.

 

Всяка асана (поза), която практикувате има огромна полза за вашето здраве. За да усетите благотворното влияние върху здравето ви на изпълняваните от вас пози, трябва да ги практикувате поне една година. В замяна ще дарите тялото си със здраве и младост.

 

Практикуването на редовно на позата „орел“ укрепва краката и ръцете. Тя помага за масажирането на прасците, бедрата, ръцете и раменете. Тя ви помага да пазите равновесие. Позата повишава концентрацията ви. Когато извършвате тази асана, кръвоносните съдове се разпъват, което увеличава циркулацията на кръвта и укрепва стените на кръвносните съдове.

 

Позата стимулира работата на лимфните жлези, подобрява циркулацията, изчиства целулита.

 

 

Източник: Елена Минова/cinta yoga
Източник снимка: Елена Минова/cinta yoga