Поза „скакалец“ – здравословни ползи от практикуването й

Този варинат на поза "скакалец" ще облекчи болките в кръста и ще успокои напрежението, което сте натрупали през дългият и работен ден 2015-11-25T11:12:20+00:00 Здравни Статии

Този варинат на позаскакалец“ ще облекчи болките в кръста и ще успокои напрежението, което сте натрупали през дългият и работен ден пред компютъра в офиса или зад волана на вашата кола.

 

В ежедневието си прекарваме твърде дълго време в едни и същи пози, дали сме в офиса или на щанд, седящи по 8 часа прави или седнали, движенията ни са ограничени.

 

За това е хубаво да отделяме поне сутрин или вечер след работа 5-10 минути за нашето физическо здраве.
Легнете по корем на пода, под мека постелка (върху килима или шалте), поставете брадичката на пода и приберете дланите отстрани покрай тялото, обърнете дланите ви да сочат надолу към пода, за да имате упора по време на изпълнението на позата, съвсем леко и плавно започнете да повдигате десният крак нагоре, като е изправен през цялото време, с левият крак подпирете десния.

 

Опитайте да задържите десният крак на една линия с тялото, не позволявайте тялото да се отпуска на една от страните, с дланите придържайте и стабилизирайте тялото. Задръжте в тази поза 15 секунди, като вдишвате и издишвате, без да задържате дъха.

 

Плавно отпуснете и пробвайте по същият начин и на другата страна. Усетете лекото напрежение в кръста и изпъването на целият гръбнак, ако изпитвате прекалено силна болка в тялото си, отпуснете и разклатете леко седалището на ляво и на дясно, като почувствате облекчение може да пробвате отново.

 

Когато отпуснете и излезнете от позата, след изпълнението и с двата крака, си дайте малко почивка и останете така за момент отпуснати, за да усетите загрятите части от вашето тяло, а именно кръста, целият гръбначен стълб, гръдният кош, преден бедрен мускул, долна част на коремната преса, тазобедрени стави.

 

Стимулират се коремните органи и въздейства добре при запек и лошото храносмилане.

 

 

Източник: Елена Минова/cinta yoga
Източник снимка: Елена Минова/cinta yoga