Полезен ли е белият ориз?

Кафевият ориз е естествено срещащата се форма на ориза. Той не се обработва и съдържа повече трици, които са богати на хранителни .... 2015-08-22T15:14:34+00:00 Здравни Статии

Чува ли ли сте твърдението, че кафевият ориз е по-полезен? Така ли е или не? Нима не хапвате бял ориз редовно? Или може би кафявият е за вас? Кой е по-здравословният избор според специалистите?

 

Кафевият ориз е естествено срещащата се форма на ориза. Той не се обработва и съдържа повече трици, които са богати на хранителни вещества. Той съдържа по-нисък процент на въглехидрати, но има по-високо съдържание на мазнини.

 

Белият ориз е най-използваният ориз. Когато оризовите трици се отстранят и ориза се бланшира се получава белият ориз,който знаем от магазините. Той има много предимства и съдържа 90% въглехидрати, а останалите 10% са протеини и мазнини.

 

Сега трябва да преценим, кой вид ориз е по-здравословен или такъв въпрос е излишен. По отношение на хранителните вещества, кафевият ориз е много по-добър от белият ориз. Въпреки това можем ли да заключим, че кафевият ориз е по-здравословен от белият? Видяхте ли, не е толкова лесно да решим, че единият вид ориз е по-здравословен от другия.

 

За да придобием ясна представа трябва да разгледаме някои от основните разлики между белият и кафевият ориз.

 

1. Белият ориз е обработен и триците са отстранени, докато при кафевият ориз те си стоят. Иначе оризът може да граняса доста бързо и по-високото съдържание на полиненаситени мастни киселини се окисляват лесно, което води до нежелани реакции в тялото. Това означава, че всичките богати на хранителни вещества трици могат до доведат до нежелани симптоми.

 

2. Кафевият ориз съдържа повече диетични фибри, отколкото белият ориз. Триците съдържат най-високата концентрация на фибри. Въпреки, че това е едно добро допълнение за хора, които не ядат достатъчно фибри, за хората, които приемат достатъчно фибри трябва да внимават. Допълнителните фибри могат да доведат до чревни газове, коремни спазми и подуване на корема.

 

3. Кафевият ориз съдържа вещества, които инхибират усвояването на хранителните вещества и ги изнасят от мускулите и тъканите. Може да се каже, че кафевият ориз е нож с две остриета.

 

4. Обикновено фитиновата киселина е основният инхибитор, който се отстранява чрез накисване на кафевият ориз. Въпреки това, проучванията показват, че фитиновата киселина все пак остава в триците, дори и след 20 минути киснене във вода.

 

Белият ориз често е пренебрегван заради високото количество нишесте, което съдържа. Много хора биха казали, че нишестето е вредно за организма. Това обаче не е вярно. То е необходимо за организма, ако се приема в нормални количества. Ако го ядете умерено и не консумирате само бял ориз, няма да има никакъв проблем.

 

Нишестето намалява глюкозата и допринася за повишаването на нивото на инсулина. Въпреки това обаче, глюкозата ни е необходима. Глюкозата, която получаваме от нишестето и въглехидратите не води до инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност се причинява от неспособността на клетките да абсорбират глюкозата.

 

 

 

Кафевият ориз е богат на хранителни вещества и съдържа много диетични фибри. Въпреки това, той съдържа значително количество анти-нутриенти като фитиновата киселина, които инхибират абсорбцията на минерали и това не го прави по-добър вариант от белия ориз.

 

С една дума, по-здравословно е да ядете бял ориз.  Така че, не се притеснявайте да изядете една купа с бял ориз.

 

 

Източник: www.webmd.com; www.aworkoutroutine.com; www.fitday.com; https://en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com