Полезен ли е черният чесън?

Чесънът е един от най-мощните суперхрани - установено е, че една скилидка притежава широк спектър от антиоксиданти, има ..... 2015-09-29T10:26:34+00:00 Здравни Статии

Чесънът е един от най-мощните суперхрани – установено е, че една скилидка притежава широк спектър от антиоксиданти, има забележителни ползи за здравето на сърцето и играе важна роля в борбата с резистентните бактерии.

 

С нарастващата популярност на стария чесън, известен също като черен чесън в западните страни, може да се постави под въпрос дали той наистина има силни лечебни свойства. Отговорът е, че той наистина притежава такива, но зависи за какво точно го използвате.

 

Както вече казахме, пресният чесън е изключително здравословен. Той съдържа съединение, известно като алицин, което има силни антибактериални свойства. В допълнение е установено, че той също съдържа 39 различни антибактериални, антивирусни и противогъбични съединения. Поради тези свойства, той може да помогне за борбата с някои микроби, които не реагират на стандартните лекарства.

 

Той не само може да помогне за предотвратяване на болестите, а дори помага в борбата с тях. Също така, помага против инфекции, стабилизира кръвното налягане и захар, намаля нивото на „лошия“ холестерол, намаля риска от инсулт, както и риска от някои видове рак. Освен това, той е много добро средство за детоксикация.

 

Черният чесън, който произхожда от Корея, е обикновен чесън, който стои при определена температура в продължение на един месец, и след това се оставя да се окисли. Вкусът на чесъна се трансформира – силната миризма и вкус намалят, а вместо това се получава сладък и донякъде солен вкус.

 

В процеса на стареене, антиоксидантните свойства в него също търпят трансформация – те стават по-концентрирани.

 

Единственият недостатък на черния чесън в сравнение с белия е, че съдържа по-ниска концентрация на алицин. Ето защо, антимикробните свойства на този чесън са по-малко изразени от тези на белия.

 

 

Източник: articles.mercola.com; www.blackgarlicna.com; nutritionexpert.healthspan.co.uk
Източник снимка: www.pixabay.com