Полезни храни за подрастващите

За да бъдем здрави като вече пораснали, трябва да се научим как да се храним още като малки. Здравословното хранене ще ни направи по-силни, по-издръжливи и по-красиви, а не 2019-01-04T10:01:44+00:00 Здравни Статии

За да бъдем здрави като вече пораснали, трябва да се научим как да се храним още като малки. Здравословното хранене ще ни направи по-силни, по-издръжливи и по-красиви, а не цигарите и алкохола.

 

Неправилното хранене може да доведе до хранителни разстройства, затлъстяване, закъснение в сексуалното съзряване и забавяне във физическото развитие. Ето какво трябва да хапваме за да бъдем здрави и силни:

 

1. Протеини – те стимулират имунната система и помагат на мускулите да работят правилно. Протеините трябва да съставят 30% от ежедневната ни диета. Източниците на протеини включват риба, птиче месо, зеленчуци, боб, ядки и пълнозърнести храни.

 

2. Калций – той е важен за растежа и развитието на силни и здрави кости по време на вашите тийнейджърските години. Ако тялото ви не получава достатъчно калций, то ще започне да си набавя минерала от собствените ви кости, за да функционира правилно. Това може да доведе до намаляване здравината на костите, които стават податливи на счупвания. Юношеските години са най-важни, тъй като тогава се усвоява най-голямо количество калций от костите. Източници на калций са млякото, сиренето, киселото мляко и други млечни продукти.

 

3. Желязо – то е важно за растежа и достигане на оптимален ръст като юноша. Желязото се съдържа в месото, зърнените храни, ядките, рибата, птичето месо, яйцата и др. Желязото е особено важно за момичетата.

 

4. Фибри – те са важен компонент за растежа и развитието на подрастващите. Трябва да консумирате от 20 до 25 грама фибри на ден. Източници на фибри са плодовете и зеленчуците – тийнейджърите трябва да консумират пет пъти на ден различни плодове или зеленчуци на ден. Фибри се съдържат и в зърнените култури и бобът.

 

5. Витамини – по-голямата част от подрастващите, които имат балансирана диета получават достатъчно количество от всички витамини. Вие подрастващи страдате най-често от недостиг на витамини A, витамин Б6, витамин Д, витамин C и витамин E. Ако необходимите витамини не могат да бъдат приемани с храната, трябва да се обърнете към вашия лекар или фармацевт, който ще ви препоръча продукт, съдържащ необходимите за вашето правилно развитие, витамини и минерали.