Полезни храни при гастрит

Причинява се от продължителна употреба на стомашни дразнители като алкохол, нестероидни противовъзпалителни лекарства и 2014-06-19T15:49:47+00:00 Здравни Статии

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха.

 

Причинява се от продължителна употреба на стомашни дразнители като алкохол, нестероидни противовъзпалителни лекарства и аспирин. Други причинители на заболяването могат да бъдат бактерията Хеликобактер пилори, прекомерната секреция на солна киселина, автоимунни заболявания и консумирането на някои разяждащи лигавицата вещества.

 

Съществуват храни, с които може да лекувате и да облекчите симптомите на това заболяване.
Ако имате гастрит, трябва да ядете лесносмилаеми храни и да избягвате подправките. Такива храни са супи с ниско съдържание на мазнини, ориз, картофено пюре, ориз на пара, варени зеленчуци, овесени ядки, крехко месо, нискомаслено мляко и др. Избягвайте храните с високо съдържание на мазнини, защото те стимулират секрецията на солна киселина в стомаха, която допълнително дразни лигавицата му.

 

Полезни храни при гастритХрани, богати на флавоноиди
Флавоноидите са вещества с антиоксидантни и защитни елементи. На тях се дължи жълтият, зеленият и червеният цвят на плодовете и зеленчуците. Тези вещества спират растежа на отговорната за гастрита бактерия Helicobacter pylori. Затова, ако страдате от гастрит, консумирайте храни, богати на флавоноиди – ябълки, целина, боровинки, лук, чесън, круши и зеле.

 

Пробиотици

Те са познати още като полезни бактерии, които оказват благоприятно въздействие върху приемащия ги организъм. Пробиотиците предотвратяват свръхразвитието на Helicobacter pylori. Постигат го, като поддържат баланса между полезните и вредните бактерии в храносмилателната система. Можете да намерите пробиотиците в много от киселите млека, които се предлагат на пазара. Поглеждайте етикета за наличието на живи култури в млякото.

 

Избягвайте честата употреба на алкохол, безалкохолни напитки, чай, силно кафе, пикантни храни и подправки.

 

Преяждането и тютюнопушенето също са виновници за появата на гастрит. Важна роля имат и стресът, продължителното напрежение и безпокойството. Хроничният гастрит води често до загуба на тегло, анемия и евентуално кръвоизлив на стомаха.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: Ohmega1982/www.freedigitalphotos.net