Коприва – с какво е полезна за нашето здраве

Някои от най-важните ползи за здравето на копривата включват: способността и за детоксикация на организма, подобряване на метаболи ......... 2015-02-27T11:43:47+00:00 Здравни Статии

Някои от най-важните ползи за здравето на копривата включват: способността и за детоксикация на организма, подобряване на метаболизма, стимулиране на имунитета, стимулиране на кръвообращението, подобряване на енергийните нива, регулиране на менструалния цикъл, лечение на кожни заболявания, защита на бъбреците и жлъчния мехур, предпазва организма от възпалителни процеси, увеличаване на мускулната маса, регулиране на хормоналната активност, предотвратяване на диабет, при ниско кръвно налягане, успокоява хемороидите и др.

 

Ето как копривата може да ни помогне да бъдем по-здрави:

 

1. Копривата помага на организма да се справи с натрупаните токсини – широкият спектър от полезни хранителни вещества, открити в копривата я правят идеално средство за детоксикация на тялото. Копривата притежава леко диуретично действие, което стимулира и помага за по-лесното изхвърляне на токсините от тялото. Копривата подобрява ефективността на усвояване на хранителните вещества от червата и по-този начин лечебното растение помага за правилното функциониране на целия организъм.

 

2. Копривата е полезна за бременните – копривата е ефективна при прекалено кървене и действа като коагулант, т.е. помага на кръвта се съсирва по-бързо. Освен това копривата стимулира образуването на кърма и помага при процеса на кърмене.

 

3. Копривата е ефективна при болезнена менструация и менопауза – Копривата има няколко активни съставки, които влияят върху женското здраве. При болезнени предменструални симптоми, копривата може да успокои спазмите и подуването на корема, като същевременно свежда до минимум притока на кръв по време на менструацията. За жени в менопаузата, копривата е полезна, тъй като може да осъществи плавен преход към този нов период в живота на жената и възстановява хормоналния баланс, който е най-големия проблем при жените в менопаузата.

 

4. Копривата притежава изразени противовъзпалителни свойства – тя притежава стимулиращо и загряващо действие, което го прави много ефективен срещу различни възпалителни състояния като артрит или хронична мускулна болка. Изследвания показват, че чаят от коприва може да бъде ефективен при лечение на подагра, успокояване на болките в мускулите и облекчаване на симптомите при артрит.

 

5. Копривата помага при хора страдащи от остеопороза – малко от нас са чували за минерала борон. Той се съдържа в копривата и играе изключително важна роля в метаболизма и усвояването на калция. Редовната консумация на чай от коприва може да намали риска от развитието на остеопороза.

 

6. Копривата е ефективна при заболявания на дихателната система – лечебното растение може да се използва при сенна хрема, астма и други сезонни алергии. Редовната консумация на чай от коприва е използвано за лечение на астма в Австралия, поколения наред.

 

7. Копривата е полезна за мъжете за превенция на увеличаването на простатата. Важно е да се отбележи, че копривата може да предотврати увеличаването на простатата, но при вече увеличена простата, копривата не е ефективна.

 

8. Копривата подобрява здравето на кожата – екстрактите от коприва помага при акне и дори може да спре развитието на бактериалните инфекции по кожата. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, копривата може да намали появата на белези и петна, свързани с напредването на възрастта.

 

 

Източник: www.herballegacy.com; www.herbwisdom.com; en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com