Здравословни ползи на чая от розмарин

Страдате ли от някакви проблеми с храносмилането? Или усещате, че косата ви започва да става по-слаба и чуплива? В такъв случай трябва да ....... 2015-02-24T21:33:18+00:00 Здравни Статии

Страдате ли от някакви проблеми с храносмилането? Или усещате, че косата ви започва да става по-слаба и чуплива? В такъв случай трябва да опитате чаят от розмарин.

 

Розмаринът е билка, която произлиза от Средиземноморския регион. Нейният аромат и деликатен вкус я правят предпочитана в цял свят.

 

Розмаринът е бил използван в продължение на стотици години като билков лек за широк спектър от здравословни проблеми. Той е антиоксидант, притежава противоракови и противовъзпалителни свойства. Пиенето на чай от розмарин може да ви даде много ползи за здравето, ето кои са те:

 

1. Розмаринът подобрява храносмилането – той е добре известен със своята способност да поддържа храносмилателната система да функционира правилно.

 

Ако след хранене корема ви се подува и имате газове, то една чаша чай от розмарин ще сътвори чудеса с храносмилателната ви система. Розмаринът може да се използва като средство при диспепсия, запек и други храносмилателни проблеми.

 

2. Розмаринът стимулира имунната система – това се дължи на неговите антиоксидантни, противоракови и противовъзпалителни свойства. Розмаринът има способността да подобрява цялостното здраве.

 

3. Розмаринът успокоява раздразнената кожа – освен под формата на чай, розмаринът може да се прилага и външно. Можете да добавете към водата във ваната запарка от розмарин. Билката е ефективна при псориазис, акне и други кожни заболявания.

 

4. Розмаринът ни предпазва от грип и настинка – ежедновното пиене на чай от розмарин, ще стимулира имунитета ви и ще ви предпази от вирусите. Освен това, чаят ще ви предпази от досадното главоболие и мигрена.

 

5. Розмаринът подобрява концентрацията и паметта – изследвания показват, че ежедневното пиене на чаша чай от розмарин  може да подобри паметта и способността за концентрация. Специалистите препоръчват чаша чай всяка сутрин, за да повишите способността си за концентрация през целия ден.

 

6. Розмаринът ви дава необходимата енергия за да бъдете свежи и енергични. Тази невероятна билка е богата на витамини, минерали и други основни хранителни вещества, които трябва да присъстват в ежедневната ви диета за да бъдете здрави.

 

7. Розмаринът намалява риска от развитието на рак на гърдата – чаят от розмарин е подходящ за жени, които са предразположени към рак на гърдата. Дисбаланса в нивата на естрогена са основна причина за развотоетп на рак на гърдата. Розмаринът може да премахне този дисбаланс и да намали риска от появата на този вид рак.  За да има ефект, чаят от розмарин трябва да се приема ежедневно.

 

8. Розмаринът притежава антисептични свойства – запарката от розмарин може да се използва за гаргара при възпаление на гърлото и устната кухина, афти и други възпалителни заболявания. Освен това може да се използва за промивки на повърхностни порязвания и рани.

 

 

Източник: www.drugs.com; www.healthdiaries.com; www.herbwisdom.com
Източник снимка: www.pixabay.com