Полска поветица

Полска поветица

Convolvulus arvensis L. Сем. Convolvulaceae – Поветицови

 

грамофонче

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Стеблото пълзящо или увивно, до 1 м дълго. Листата последователни на дръжки, в основата копиевидни или стреловидни, продълговато яйцевидни до ланцетни или линейни. Цветовете по 1-3 в пазвите на листата на дълги дръжки. Венчето фуниевидно бяло или розово с 5 надлъжни тъмни ивици. Плодът кълбеста разпуклива кутийка. Цъфти април-октомври.

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В цялата страна до към 1000 м надморска височина.

 

ДРОГА: Събраните по време на цъфтенето облистени стръкове на растението.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Слабително, диуретично, епителотонично.

В народната медицина извлеци от цялото растение както и от отделни негови части се използват като лаксативно и диуретично средство.

При консумирането на големи количества от растението е възможно да се появяват оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт, като повръщане, диария, общо неразположение.

Една част от растението се залива с 5 части 70% спирт и се оставя да престои две седмици. Прецежда се и се пие от течността по ½ до 1 чаена лъжичка 2-3 пъти дневно като диуретично и слабително средство.

Една чаена лъжичка нарязани ситно стръкове се заливат с една чаша вряща вода и се оставят да изстинат, прецеждат се и получената течност се изпива в продължение на два дни. Същата течност може да се използва и за външна употреба.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia