Полска салвия

Полска салвия

Salvia pratensis L. Сем. Labiatae – Устноцветни

 

бабух, ливадна какула, ливаден конски босилек

 

ОПИСАНИЕ:  Многогодишно тревисто растение. Коренището обикновено е многоглаво, с корен, дълбоко проникващ в почвата. Стъблата са до 80 см високи, четириръбести, изправени, нарядко облистени, в горнта си част слабо разклонени, жлезисто-влакнести, а в долната част само с прости власинки. Листата са продълговато-яйцевидни, със сърцевидни основи, двойно назъбени или изрязани, влакнести. Приосновните листа са с 5-10 см дълги  дръжки, по-горните са с по-къси, а най-горните са приседнали. Цветовете са наредени по 4-6 в прешлени, стоящи в пазвите на продълговато-яйцевидни, заострени и обхващащи стъблото зелени прицветни листчета, по-горните от които са по-къси от чашката. Колкото прешлените са по-нагоре, толкова по-наблизо стоят един към друг класовидните съцветия. Чашката е жлезисто-влакнеста, двуустна. Горната устна е с 3 зъбчета, а долната е разцепена на две, с дълги и остри делчета. Отделните цветчета са доста едри с тъмно- или светловиолетова окраска. Горната венечна устна е значително по-дълга от долната и е странично сплескана, със сърповидно извита форма. Стълбчето на плодника излиза наведено изпод горната устна и е раздвоено в края. Цъфти продължително време (през май, юни и юли) а понякога на отделни места и до есента.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: По сухите ливади и слънчевите тревисти места, покрай пътищата и откритите слънчеви поляни, по пустеещите места, като плевел в зимните житни култури със слята повърхност и в многогодишните фуражни култури, из лозята, стърнищата и другаде в цялата страна до 1000 м надморска височина.

 

ДРОГА:  Стръковете

Надземната част на растението съдържа до 1,15% етерично масло, в състава на което са намерени феноли. Дрогата съдържа още холин, бетаин, дъбилни вещества и други още неизследвани съставки.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: В нашата народна медицина се използва като средство против кащлица, при разстройства и болки в стомаха и червата: по 1-2 чаени лъжички на ситно счукана дрога се залива с 1 чаена чашка вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за 1 ден.

Външно – за бани при кожни обриви у малки деца и др.

Корените или цялото растение заедно с корените се използват като багрилно средство – за боядисване на вълна в черно. Медоносно растение.

Дрогата може да се използва и за щавене на дрога.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: commons wikimedia