Поскъпват най-масовите лекарства

Най-масовите лекарства, които се продават свободно в аптеките, са поскъпнали, показа проверка на „Преса" в София, Пловдив, Варна и ... 2014-09-27T08:54:30+00:00 Здравни Новини

Най-масовите лекарства, които се продават свободно в аптеките, са поскъпнали, показа проверка на „Преса“ в София, Пловдив, Варна и Кърджали. Повишението при някои продукти е над 1 лев и идва точно преди зимния сезон, когато всички видове хапчета против простуда, грип и главоболие се продават на килограм.

 

Новият фервекс вече струва 7,20 лева за опаковка вместо досегашните 5,40 лв. Упсаринът скача от 5,30 на 6,40 лв., а разтворимият аспирин „Байер“ – от 9,80 на 11,10 лв. Аспирин протект също поскъпва и цената му на дребно става точно 5 лева. Допреди дни опаковката можеше да се намери за 4 лева. Новата цена на болкоуспокояващия медикамент но-шпа става 5,10 лв. вместо 4,20 лв, а нурофенът поскъпва с 30 стотинки до 7,70 лв. Блистер от популярното хапче за болки в ставите диклак 75 мг скача от 1,20 на 1,90 лв.

 

Увеличението се дължи на факта, че цените на лекарствата с рецепта падат и фирмите производители се опитват да компенсират нивата на печалбите си, обясниха фармацевти.

 

Хапчетата на свободна продажба не подлежат на регулация от страна на държавата и цените им се определят от пазара.
За медикаментите с лекарско предписание компаниите са принудени да предлагат отстъп-ки на касата или на търговците на едро и дребно.

 

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com