По какъв начин газираните и подсладени напитки увреждат организма ни

Газираните напитки са най-използвания вид напитка в целия свят. Но, знаете ли, че пристрастяването към газираното може да ......................................... 2015-02-15T15:16:10+00:00 Здравни Статии

Газираните напитки са най-използвания вид напитка в целия свят. Но, знаете ли, че пристрастяването към газираното може да ви докара куп здравословни проблеми. Сега ще ви посочим някои от най-опасните странични ефекти на газираните напитки!

 

1. Газираните напитки причиняват напълняване – това се дължи на високото съдържание на захар в този вид напитки. Редовната употребва на газирано ви снабдява с ‘’празни’’ калории, които ви карат да трупате излишни килограми. Излишните мазнини често се натрупват в коремната област, което води от своя страна до затлъстяване на черния дроб и до развитието на инсулинова резистентност и диабет. 330 мл газирано на ден ще ви добавят по 500 гр излишно тегло всеки месец.

 

2. Газираното причинява диабет – газираните напитки ни карат да пълнеем, а излишните килограми ни правят по-податливи на опастността от развитието на диабет тип 2. Консумацията на такива напитки води до бързо покачване на кръвната захар, което стресира панкреаса да произвежда повече инсулин, което в един момент води до изтощаване на панкреаса и развитието на диабет.

 

3. Газираните напитки могат да причинят рак – повечето от тях съдържат изкуствени подсладители като аспартам. Той е 200 пъти по сладък от захарта. Аспартамът се състои от три вещества – аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол. Метанолът се разпада в тялото ни до канцерогените формалдехид и мравчена киселина, които могат да причинят злокачествени промени на клетките. Аспартамът също причинява главоболие и мигрена.

 

4. Газираните напитки могат да доведат до остеопороза – те притежават висока киселинност, която се замаскира от големите количества добавени подсладители. Тази висока киселинност води до изхърляне на калция от организма и намаляване на здравината на костите.

 

5. Газираното увеличава риска от увреждане на бъбреците – изследване разкрива, че пиенето на големи количества газирано увеличава шансовете за появата на камъни в бъбреците. Високата киселинност на содата води до изхвърлянето на калция от организма, високото съдържание на калций в урината води до постепенно образуване на камъни в бъбреците.

 

6. Консумацията на газирани напитки води до повишаване на кръвното налягане (хипертония) – газираното води от появата на метаболитен синдром, който включва няколко състояния като високо кръвно налягане, затлъстяване, висок холестерол, и инсулинова резистентност.

 

 

Източник: www.rodalenews.com; www.naturalnews.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.pixabay.com