По какъв начин захарта вреди на тялото ни

Ние се нуждаем от захар в нашата диета, тя ни дава енергията, от която се нуждаем. Но все пак трябва да преустановим консу ......................... 2015-01-20T14:43:11+00:00 Здравни Статии

Ние се нуждаем от захар в нашата диета, тя ни дава енергията, която е много важна за тялото ни. Но все пак трябва да преустановим консумацията на рафинирана захар. Зеленчуците, плодовете и млечните продукти, които консумираме могат да ни осигурят така необходимите въглехидрати и захари.

 

Ето как рафинираната захар влияе върху нормалното функциониране на организма ни:

 

1. Твърде много захар може да предизвика рак – страничните ефекти на захарта, са многобройни. Много изследвания показват, че хората, които ядат твърде много захар са с далеч по-висок риск от развитие на рак, отколкото тези, които не го правят. Влиянието, което има захарта върху вашия метаболизъм и нивата на инсулина е основният виновник за повишаване на риска от развитието на рак.

 

2. Тя не съдържа никакви минерали или витамини – захарта е източник на „празни“ калории и не съдържа минерали или витамини, които са жизнено важни за правилното функциониране на организма. Прекаляването с различни сладкиши за сметка на плодовете и зеленчуците може да доведе до наличието на недостиг на някой витамин или минерал в тялото ви.

 

3. Захарта води до пристрастяване – друг опасен страничен ефект на захарта е, че тя води до пристрастяване. Когато се консумират големи количества захар, тялото ви освобождава хормона допамин, който ви кара да се чувствате добре и можете да се пристрастите към този ефект на захарта и захарните изделия.

 

4. Захарта е отговорна за натрупването на подкожни мазнини в коремната област. Изследване сред група деца е доказало, че прекомерната консумация на захарни изделия е довело до натрупването на подкожни мазнини, които от своя страна могат да доведат до появата на сърдечно-съдови заболявания.

 

5. Захарта имат ефект върху черния дроб, подобен на алкохола – страничните ефекти на захарта, не спират дотук. Прекомерната консумация на захар повишава риска от развитие на същите заболявания на черния дроб, които могат да бъдат причинени от прекомерната консумация на алкохол. Големите количества захар могат да имат същите токсични ефекти върху тялото, както етанолът.

 

6. Захарта увеличава риска от сърдечна недостатъчност – захарта съдържа съединението глюкоза-6-фосфат (G6P), който оказва пряко влияние върху сърдечния мускул и засяга способността му да изпомпва кръвта ефективно. Тези промени в сърдечния мускул в крайна сметка могат да доведат до сърдечна недостатъчност.

 

7. Захарта повишава нивата на холестерола – друг страничен ефект на захарта е именно повишаване на нивата на холестерола. Въпреки, че не съдържа мазнини, захарта е способна да повиши “лошия“ холестерол и така да се повиши риска от появата на сърдечно-съдови заболявания. По-новите изследвания показват, че захарта е по-опасна от животинските мазнини за повишаването на холестерола.

 

8. Захарта потиска имунната система – в рамките на два часа след консумацията на захар, имунната функция, наречена фагоцитоза може да бъде подтисната. Това е процес, при който се унищожават болестотворните микроорганизми в тялото.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org; www.livestrong.com
Източник снимка: www.123rf.com