Предупредителни признаци при надбъбречна недостатъчност и природни методи на лечение

Надбъбречна недостатъчност дехидратира организма и влошава качеството на съня. Увеличете приема на вода и спете повече. Вземете топла вана 2015-12-21T23:08:44+00:00 Здравни Статии

Надбъбречната недостатъчност, известна също като болест на Адисон, е хормонално състояние, което засяга мъже и жени. Надбъбречната жлеза произвежда кортизол, хормонът на стреса. Тя контролира тялото при различни стресови ситуации чрез поддържане на кръвното налягане, управление на имунната система и регулиране на нивата на инсулина.

 

Кортизолът определя как тялото обработва мазнините, белтъчините и въглехидратите. Когато надбъбречната жлеза не работи правилно се наблюдават редица здраволсловни проблеми.

 

Ранните признаци на надбъбречна недостатъчност

 

Симптомите на това състояние могат да започнат бавно, и тъй като те са подобни на много други видове здравословни проблеми могат да бъдат пренебрегвани дълго време. Симптомите включват умора, загуба на апетит и мускулна слабост. Загубата на тегло е също често срещан симптом, които често се смята от хората като плюс, без да се замислят, че отслабването може да бъде в резултат на сериозно заболяване.

 

Страдащите, които не знаят, че страдат от такъв вид заболяване и не провеждат лечение ще изпитат ниско кръвно налягане, което може да стигне до загуба на говора или световъртеж. Кожата може да започне да потъмнява като се образуват  пигментни петна. Този вид петна се среща по лактите и коленете, но може да се появят и по други части на тялото.

 

Други симптоми включват гадене, повръщане и диария. Някои хора могат да изпитат периоди на депресия и повишена раздразнителност. Страдащите често имат желание за солени храни и могат да имат ниски нива на кръвната захар.

 

При остра надбъбречна недостатъчност се наблюдават болка, обикновено в долната част на гърба, но също така и от време на време в корема или краката. Може да се получи тежко и неконтролируемо повръщане, диария и загуба на съзнание. Страдащият има ниско кръвно налягане, високо ниво на калий и ниски нива на натрий.

 

Първата стъпка за справяне с това състояние е адаптирането на диетата. В този случай трябва да се наблегне на храни богати на натрий. Избягвайте храни като пшеница или млечни продукти и наблягайте на храни като киноа и леща.

 

Много хора, страдащи от болестта на Адисон имат недостиг на витамин. Помислете за консумирането на храни, богати на витамин С, витамин Д, селен и цинк. Витамините В12, В5 и В6, както и омега 3 мастни киселини също са полезни.

 

Женското биле е едно от най-препоръчваните билки за лечение на надбъбречна недостатъчност. Тя съдържа тритерпеноидни сапонини, които помагат на организма да балансира своите нива на кортизола. Тя трябва да се използва пестеливо обаче, защото може да повиши нивата на кръвното налягане.

 

Гинко билобата, корейски жен-шен и аспержите са три от най-често използваните билки, които могат да помогнат за балансиране на надбъбречнита жлеза, но те не са единствените опции.

 

Надбъбречна недостатъчност дехидратира организма и влошава качеството на съня. Увеличете приема на вода и спете повече. Вземете топла вана преди лягане, избягвайте електронни устройства и спете в тъмна стая.

 

Зеленият чай съдържа високо ниво на вещества, известни с тяхната полза на надбъбречните жлези. Зеленият чай ще ви зареди с енергия и ще защити отслабената имунна система чрез осигуряване на високи нива на антиоксиданти.

 

 

Източник: www.mayoclinic.org; www.hormone.org; https://en.wikipedia.org
Източник снимка: www.positivemed.com