Предупредителни сигнали на тялото при дефицит на белтъчини (протеини)

Белтъчините са изключително важни за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан, костите, кожата, кръвта и хрущялите. Протеините ..... 2015-02-17T12:09:26+00:00 Здравни Статии

Белтъчините са изключително важни за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан, костите, кожата, кръвта и хрущялите. Протеините участват в производството на важни за тялото хормони, които регулират редица жизненоважни процеси в него. Приемането на недостатъчни количества белтъчини може да доведе до срив на здравословното ни състояние.

 

Най-често дефицит на белтъчини се наблюдава при веганите и хората, които са на изтощителни диети. Недостатъчният прием на белтъчини принуждава тялото ни да усвоява вече белтъчини от собствените тъкани, което води до загуба на мускулна маса и други тъкани.

 

Ето какви симптоми могат да се наблюдават при недостиг на белтъчини (протеини)

 

1. Подпухване на очите – причината за това състояние е натрупването на течности в тъканите. Това се случва защото белтъчините участват в регулирането на водния баланс в тялото.

 

2. Подуване в областта на бузите – това състояние не е в резултат на напълняване, а заради възпаление на слюнчените жлези. Това състояние е в резултат на нарушения баланс между белтъчини и въглехидрати.

 

3. Отичане на ръцете – това състояние отново е свързано с задържане на течности в тъканите, което се причинява от дефицита на белтъчини.

 

4. Изтъняване на косата – то може да бъде причинено от редица причини и фактори и една от тях е недостатъчния прием на белтъчини (протеини). Този факт не е изненадващ, като се има в предвид, че косата е изградена от протеини.

 

5. Изключително суха кожа – недостига на протеини води до силна дехидратация на кожата, образуване на люспи и обриви. Недостига на белтъчини ни прави по уязвими на слънчево изгаряне.

 

6. Чувство на летаргия и липса на енергия – недостигът на протеини води до понижаване на мозъчната активност. Както казахме, белтъчините участват в производството на различни хормони, които оказват влияние върху енергичността и мозъчната активност.

 

 

Източник: emedicine.medscape.com; www.bodhi.com.au; www.healthy-eating-support.org
Източник снимка: www.123rf.com