Предупредителни сигнали на тялото при липса на желязо

Около 10 % от жените страдат от недостиг на желязо. Но как може да разпознаем, че ни липсва желязо. Тялото използва желязото за образуване ... 2014-10-17T09:32:32+00:00 Здравни Статии

Около 10 % от жените страдат от недостиг на желязо. Но как може да разпознаем, че ни липсва желязо. Тялото използва желязото за образуване на хемоглобин, който пренася кислорода до всички органи и тъкани.Ето няколко признака, които могат да ни наведат на мисълта, че страдаме от недостиг на желязо.

 

1. Затруднено фокусиране – недостигът на желязо нарушава проводимостта между нервните клетки и това води до намалено фокусиране.

 

2. Розова или червена урина – оцветяването на урината може да възникне при консумацията цвекло, тъй като тя я прави червеникава. При дефицит на желязо в организма  се наблюдава повишена абсорбция на пигменти в червата и така се получава оцветяване на урината.

 

3. Често боледуване – ако се разболявате често и винаги страдате от заболявания на дихателните пътища, то това може да означава, че страдате от недостиг на желязо.

 

4. Чупливи нокти – дори и най-сладкия маникюр или педикюр не може да скрие, тънките и крехки нокти. Друг признак, който може да ви насочи към липса на желязо е промяната във формата на ноктите, те стават вдлъбнати.

 

5. Необичайно бледа кожа – недостигът на желязо води до намален кръвоток и намален брой на червените кръвни клетки.

 

6. Задух – независимо дали сте подложени на физическо натоварване или просто изкачвате стълбите, задухът е характерен симптом при недостиг на желязо. Това е така защото организма страда от недостиг на кислород.

 

7. Прескачане на сърцето – първопричината за това състояние на сърцето може да не е в самото сърце, а в резултат на липса на желязо и наличието на желязодефицитна анемия. Ако имате сърдечни проблеми е хубаво да проветите нивото на желязото в организма ви.

 

 

Източник: www.en.wikipedia.org; www.wikihow.com
Източник снимка: marin/freedigitalphotos.net