Предупредителни сигнали при дефицит на витамин Б12 в организма ни

Този витамин се нарича енергийният витамин и неговия недостиг може да доведе до редица здравословни проблеми, включително .... 2015-07-06T07:52:08+00:00 Здравни Статии

Този витамин се нарича енергийният витамин и неговия недостиг може да доведе до редица здравословни проблеми, включително някои потенциално много сериозни състояния. Въпреки, че е водно-разтворим, витамин Б12 се съхранява в черния си дроб, бъбреците и други тъкани в тялото, така че дефицитът му може да остане незабелязан в продължение на няколко години.

 

Витамин Б12 е важен за функционирането на нервната, храносмилателната, кръвоносната и половата системи. Той регулира производството на хормони, поддържа здрава имунната система, участва в образуването на червените кръвни клетки и ДНК. Той е свързан с нашите познавателни способности и стабилността на настроението ни.

 

Може да страдате от недостиг на витамин Б12, защото или не консумирате достатъчно витамин Б12, или не сте в състояние да го абсорбирате напълно. Витамин Б12 се намира предимно в продуктите от животински произход, което означава, че вегетарианците и веганите са сред тези, които са изложени на по-голям риск да развият дефицит на този вид.

 

Намаленото усвояване на витамина може да бъде в резултат на стомашни проблеми, автоимунни заболявания и др. Например при хора над  50 години има по-голям риск от  дефицит на витамин Б12 поради непълноценната абсорбция поради липсата на достатъчно стомашна киселина. Храната трудно се абсорбира, ако страдате от язва, болест на Крон, цьолиакия, гастрит или ако част от червата са премахнати по хирургичен път.

 

Определени лекарства с рецепта, също могат да повлияят на способността ви да абсорбирате витамин Б12, включително противоязвени лекарства, антиациди и метформин – това е лекарство, което се приема от пациенти с диабет.

 

Симптомите често не са много специфични, така че дефицитът на витамин Б12 може да остане незабелязан за дълъг период от време. Също така е лесно да се бърка с други състояния и следователно има голяма вероятност да не се започне навременно лечение.

 

Ето кои са най-характерните симптоми при дефицит на витамин Б12:

 

Умора и липса на енергия
– Недостиг на въздух
Главоболие
– Когнитивни проблеми, като например загуба на паметта и затруднена концентрация
– Бледа или жълта кожа (жълтеница)
– Стомашно разстройство и отслабване
– Променено усещане в крайниците (изтръпване на крайниците, десенсибилизация)
– Мускулна слабост
– Промени в настроението
Сухота в устата
– Шум в ушите (тинитус)
– Проблеми със съня – дефицитът на витамин Б12 се отразява на производството на мелатонин, който е известен като „хормона на съня
Белите нокти може също да бъдат признак на анемия

 

Ние трябва да приемаме 2,4 микрограма витамин В12 на ден. Най-лесният начин да се предотврати недостигът на витамин Б12 е да се консумира правилната храна. Различните меса, морски дарове, мляко и яйца са отличен източник на този витамин.

 

Много добър източник на витамин Б12 е спирулината – тя е с високо съдържание на протеини, която се състой от два вида синьо-зелени водорасли. Спирулината е с много висока хранителна стойност и съдържа 60% протеини, така че е идеална за вегетарианците и веганите. Спирулината е богат източник на хранителни вещества и антиоксиданти, като бета каротин, селен, цинк, желязо и витамините C, E и витамин Б12.

 

 

Източник: www.webmd.com; www.nhs.uk; www.health.harvard.edu
Източник снимка: www.pixabay.com