Предупредителни симптоми при обезводняване по време на бременност

Дехидратацията може да бъде проблем по всяко време, но е най-опасна по време на бременност. Не само, че имате нужда от повече вода, отколкото обикновено, когато 2021-01-23T10:40:57+00:00 Здравни Статии

Дехидратацията може да бъде проблем по всяко време, но е най-опасна по време на бременност. Не само, че имате нужда от повече вода, отколкото обикновено, когато сте бременна, но вашето бебе се нуждае от вода също. Водата е от съществено значение за живота. Тя играе важна роля в здравословното развитие на плода. Това означава, че приемането на достатъчно количество вода е изключително важно.

 

Водата се използва за образуване на плацентата, която храни бебето. Дехидратация по време на бременност може да доведе до сериозни усложнения, включително:

 

– дефекти на невралната тръба
– недостатъчно количество околоплодна течност
– преждевременно раждане
– недостатъчно количество кърма

 

Ако страдате от сутрешно гадене, опасността от обезводняване става още по-голяма. Повръщането може да доведе до липса на течности и електролити, плюс загуба на стомашна киселина.

 

Други често срещани причини за дехидратация включват:

 

– енергични упражнения, особено ако времето е топло
– интензивна диария
повръщане
треска
– прекомерно изпотяване
– приемането на малки количества течности

 

Когато се дехидратира, тялото ви започва да ви праща сигнали, които трябва да разпознаете. Ако не пиете достатъчно вода, тялото ви може да има проблеми с регулиране на топлината. Това може да предизвика прегряване.

 

Тъмно жълтата урина е друг предупредителен знак при обезводняване.

 

Леката до умерена дехидратация се характеризира със следните симптоми:

 

– суха, лепкава уста
– сънливост
жажда
– намалена нужда да се уринира
главоболие
запек
виене на свят

 

Ако имате тези симптоми, трябва да пиете вода.

 

По време на бременността, дехидратацията може също така да предизвика Бракстън-Хикс контракции. Тези контракции са най-често срещаните в третия триместър, но може да ги усетите и във втория триместър, също. Ако забележите много от тези контракции, това може да е признак, че сте обезводнени.

 

Леката до умерена дехидратация обикновено може да се елиминира с пиенето на достатъчно количество вода. Но тежката дехидратация, особено по време на бременността, се нуждае от незабавна медицинска помощ.

 

Симптомите на тежката дехидратация включват:

 

– силна жажда
– прекомерна сухота в устата, кожата и лигавиците
– раздразнителност и объркване
– малки количества или никаква урина
– много тъмна урина
– хлътнали очи
– учестено сърцебиене и дишане
– ниско кръвно налягане

 

Предотвратяването на дехидратацията, не е трудно. Най-добрият начин да поддържате водния баланс в тялото по време на бременността, е да пиете много вода всеки ден. Опитайте се да приемате най-малко 8 до 12 чаши вода дневно.

 

Ако имате стомашно разстройство, опитайте се да се пиете  течности между храненията, а не по-време на хранене, тъй като това може да влоши стомашното разстройство.

 

 

Автор: маг. фармацевт Тодор Трифонов
Източник снимка: nenetus/www.freedigitalphotos