Предупредителни симптоми при подагра, които трябва да знаете

Подаграта възниква, когато нивата на пикочна киселина в организма се повишават. Това води до образуването на кристали на ....... 2014-09-20T10:33:09+00:00 Здравни Статии

Подаграта е форма на артрит, която е силно разпространена днес и се дължи основно  на нездравословният начин на живот.

 

Подаграта възниква,  когато нивата на пикочна киселина в организма се повишават. Това води до образуването на кристали на мононатриевият  урат, които се отлагат в ставите и причинява артрит. Обикновено, подаграта се открива след първия пристъп на болка, но сега ще ви покажем  някои симптоми, чрез които можете да прецените на по-ранен етап дали имате подагра.

 

1. Болки в ставите – както всички други форми на артрит, подаграта  причинява болки в ставите, но в този случай болката е причинена от натрупване на пикочна киселина в синовиалната течност около ставите. Пикочната киселина се превръща в кристали и причинява възпаление в ставите. Една особена характеристика на подаграта е, че тя засяга предимно големия пръст на крака. Коленете, глезените, китките, пръстите и лактите са също сред най-засегнатите. Болката обикновено се описва като пулсираща и е много силна. Болката атакува обикновено през нощта, на разсъмване. 

 

2. Възпаление – зачервяване, топлина и подути стави обикновено са първите симптоми на хроничната подагра или подагрозния артрит. Подуването и зачервяването се наблюдава около засегнатата става. Най-лекото докосване усилва болката. През деня болката стихва, но ставата продължава да е подута и кожата зачервена.

 

3. Лющене на кожата около ставата – понякога кожата, покриваща ставата става несъвършена и може да започне да се лющи. Областта около засегнатата става започва да сърби.

 

4. Наличието на бучки – тези бучки са разположени под кожата около болната става. Бучките се образуват, когато кристалите на пикочната киселина се натрупват извън ставите. Те дори може да се наблюдават и в други части на тялото, по върховете на пръстите, лактите и ахилесовото сухожилие и се развиват при хора, които са имали подагра в продължение на много години. Обикновено, тези бучки са безболезнени.

 

5. Висока температура – този симптом може да се наблюдава при подагрозните пристъпи. Обикновено, острият подагрозен пристъп отшумява в рамките на няколко дни. Температурата на болния по време на пристъпа може да стигне до 39-40 градуса.

 

 

Източник: www.thehealthsite.com; www.articles.mercola.com
Източник снимка: www.pixabay.com