Предупредителни симтоми, които могат да ви насочат, че имате язва

Представете си язвата като раничка, която обикновено се развива върху лигавицата на стомаха (стомашна или пептична язва) или ...... 2015-12-29T22:21:25+00:00 Здравни Статии

Представете си язвата като раничка, която обикновено се развива върху лигавицата на стомаха (стомашна или пептична язва) или в началото на тънките черва в дванадесетопръстника (дуоденална язва). Язвата се появя в резултат на дисбаланс на храносмилателните сокове или ако лигавицата на стомаха страда от някаква форма на увреждане (т.е., алкохолизъм).

 

Една язва може да бъде изключително болезнена, така че е трудно да се игнорира, ако я имате. Ако не се лекува, язвата може да доведе до перфорация на стомашната стена или засягане на кръвоносен съд, което да доведе до появата на кървене.

 

Ето най-характерните симптоми при наличието на язва:

 

1. Болка в корема – наблюдава се в горната част на корема и под гръдната кост. Наблюдава се след нахранване и когато стомахът се изпразва от приетата храна.  Болката се появява и изчезва и е придружена с парене.

 

2. Нарушено храносмилане, което води до стомашно разстройство, газове, болка, хълцане и оригване.

 

3. Гадене – поради дисбаланс на храносмилателните сокове, най-вероятно ще имате леко до тежко гадене, което ще е най-изразено рано сутрин на празен стомах.

 

4. Усещане за тежест в стомаха – язвата води до усещането на тежест и подуване на корема, което е подобно на това все едно да изпиете голямо количество вода на един път.

 

5. Грипоподобни симптоми – повечето пациенти с язва погрешно ще разчетат грипоподобните симптоми като умора, общо неразположение, повишена температура и гадене.

 

6. Загуба на апетит – внезапната и остра болка в стомаха веднага след хранене често кара хората да избягват да ядят с цел да избегнат болката.

 

7. Чувство за силен глад – усещане за силен глад след като сме се нахранили. Това се дължи на повишената секреция на стомашни сокове.

 

8. Загуба на тегло – в резултат на загубата на апетит веднага следва и рязкото отслабване. Отслабването може да се дължи и на честото повръщане веднага след нахранване в резултат на язвата.

 

 

Източник: www.healthline.com; www.nhs.uk; www.mayoclinic.org
Източник снимка: www.pixabay.com