Природни болкоуспокояващи, които се “крият“ във вашата кухня

Семена от ажгон (ароматен айован) - той е изключително полезен при коликообразни болки в корема. Тези семена помагат при болка в ....... 2015-02-26T10:58:44+00:00 Здравни Статии

Натуралнитете съставки във билките и подправките могат да ни осигурят навременна помощ при различни болкови състояния.

 

1. Семена от ажгон (ароматен айован) – той е изключително полезен при коликообразни болки в корема. Тези семена помагат при  болка в корема обикновено свързана с подуване на корема или газове, лошо храносмилане, загуба на апетит, гадене и повръщане и др. За облекчаване на коремните болки, вземете 1-2 гр стрити семена от ажгон  с 1 чаша топла вода.

 

2. Джинджифил – той е ефективен отново при проблеми свързани с корема, като подуване, лошо храносмилане, газове. Освен това джинджифилът е ефективен при болки в ставите, кашлица, бронхит, пневмония, астма и др. Може да се прилага при подагра и други заболявания на ставите. За целта смесете стрит джинджифил със сусамово масло и мажете болните стави.

 

3. Сладък корен – той е подходящ за облекчаване на болките при афти и ранички в устата. Сладкият корен може да се използва профилактично или за лечение при различни нарушения на лигавицата в устата и при болки в гърлото. Запарката от сладък корен се ползва за гаргара, при наличието на афти или възпалено гърло, правете гаргара няколко пъти на ден.

 

4. Лук кромид – всеки един от нас има в кухнята си лук. Той е ефективен за облекчаване на болката от различни контузии, синини и други травми на ставния апарат. За облекчаване на болката, можете да си приготвите паста като счукате половин глава лук и я загрейте на котлон. Нанесете горещата паста от лук върху засегнатото място за облекчение на болката и възпалението.

 

5. Черен пипер – друга подправка, която присъства във всяка една кухня. Пиперът е изключително ефективен при зъбобол и болки във венците. Стрийте няколко зърна черен пипер и го втрийте на мястото, където усещате болка.

 

6. Карамфил – като традиционен домашен лек, карамфилът се препоръчва за облекчаване на болката. Той също е ефективен при зъбобол. Ако ви боли зъб, сдъвчете една пъпка от подправката карамфил за облекчение на болката. Другият вариант е да натопите памуче в карамфилово масло и след това наложете върху болезненото място.

 

7. Алое вера – растението се използва за зарастващи рани, отоци, болка, възпаление и много кожни заболявания. Препоръчва се както за вътрешно, така и за външно ползване. Смачкайте вътрешността на листата от алое вера до получаването на каша, към нея добавете 1 ч.л. куркума на прах и след това приложете върху болното място (външно).

 

 

Източник: www.organicgardening.com; www.herbs.org; www.herbsociety.org
Източник снимка: akeeris/www.freedigitalphotos.net