Причини, които могат да доведат до недостиг на фолиева киселина в тялото ни

Недостигът на фолиева киселинае най-често срещаният витаминен дефицит при голяма част от населението по света, което води до появата на симптоми като 2016-04-17T14:36:10+00:00 Здравни Статии

Недостигът на фолиева киселинае най-често срещаният витаминен дефицит при голяма част от населението по света, което води до появата на симптоми като апатия, депресия, безпокойство, умора, безсъние, проблеми с паметта, зачервен език и нарушения в храносмилането.

 

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от групата на B витамините – B9. Необходимостта от този витамин е от изключително голямо значение за организма.

 

Ето кои са най-честите причини за недостига на фолиева киселина в организма ни:

 

1. Начинът ни на хранене – основната причина за недостиг на фолиева киселина е небалансираната диета, която съдържа малки количества пресни зеленчуци, плодове и зърнени храни. Препичането на храните може да унищожи фолиевата киселина.

 

2. Различни заболявания – заболявания като болестта на Крон и цьолиакия, които засягат усвояването на фолиевата киселина в стомашно-чревния тракт могат да доведат до недостиг на фолиева киселина.

 

3. Страничните ефекти на различни медикаменти – някои лекарства като сулфасалазин, фенитоин, триметоприм-сулфаметоксазол могат да причинят недостиг на фолиева киселина.

 

4. Прекомерната консумацията на алкохол – той влияе върху абсорбцията на фолиева киселина. Алкохолът увеличава екскрецията на фолиева киселина чрез урината.

 

5. Оралните контрацептиви – изследвания показват, че оралните контрацептивни пречат на абсорбцията на фолиева киселина от храната.

 

Фолиевата киселина се препоръчва изключително и при хора с големи физически натоварвания. Тази киселина стимулира дейността на имунната система. Нашата имуннасистема е първата и основна линия на защита срещу заболяванията, тя е в добро състояние благодарение на фолиевата киселина, която стимулира производствто на бели кръвни телца, които са главни компоненти на имунната система.

 

 

Източник: www.healthline.com; https://en.wikipedia.org; www.nlm.nih.gov
Източник снимка: www.pixabay.com