Пробиотици – как да изберем правилния пробиотик за нас

С всяка хапка, десетки трилиони чревни микроби навлизат в храносмилателната ни система. Повечето от тях са добри бактерии, наричани още пробиотици, които контролират лошите бактерии - това е само една от многото роли на 2018-07-07T21:44:32+00:00 Здравни Статии

С всяка хапка, десетки трилиони чревни микроби навлизат в храносмилателната ни система. Повечето от тях са добри бактерии, наричани още пробиотици, които контролират лошите бактерии – това е само една от многото  роли на пробиотиците. Чревната флора оказва влияние върху здравето и по много други начини, като помага да се извлече енергията от храната и да се изгради имунната система на тялото, за да се предотврати затлъстяването и да се предпази от инфекция.

 

Когато всичко е наред, “добрите“ бактерии трябва да съставляват около 90% от чревната микрофлора. Но фактори като диета, стрес, болести и лекарства могат да нарушат съотношението на добрите и лошите бактерии и да доведат до смущения като стомашно-чревен дискомфорт, възпаление, екзема, отслабена имунна система, диария или запек.

 

Заради всичко това, пробиотиците се наричат новите витамини, тъй като те играят много важна роля за правилното функциониране на имунната система.

 

Какво трябва да гледаме върху етикета на опаковката, когато си купуваме пробиотик:

 

Много продукти посочват само родовете и видовете на бактериите, но различните щамове, всъщност предлагат различните предимства на различните видове бактерии.

 

Брой организми, съдържащи се в една единична доза, и колко често трябва да приемате пробиотика. Изберете този продукт, който има най-малко седем щама и пет милиарда бактерии (единици, образуващи колонии).

 

Информация за съхранението, когато е посочено (някои форми трябва да бъдат охладени и затова трябва да се съхраняват в хладилник, докато други се нуждаят от съхраниене на тъмно и хладно място, при стайна температура). Винаги съхранявайте пробиотиците далеч от влага и топлина.

 

За ежедневна употреба, вземете пробиотик съдържащ най-много щамове бактерии. Ако искате да лекувате някакъв определен здравословен проблем, трябва да купите пробиотик съдържащ точно определен щам бактерии.

 

Ако пътувате в чужбина …
Приемането на Saccharomyces boulardii седмици преди вашето пътуване може да помогне да се предотврати диарията, която обикновено идва след приема на храна или вода, която е била замърсена с бактерии.

 

Ако имате непоносимост към лактозата …
Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus и Streptococcus thermophilus произвеждат ензима лактаза, който помага на стомашно-чревния тракт да абсорбира лактозата.

 

Ако имате синдром на раздразнените черва или стомашно-чревен дискомфорт…

Bifidobacterium infantis 35624, Lactobacillus plantarum 299V или Bifidobacterium bifidum MIMBb75 помагат за регулирането на движенията на червата и премахват подуването, болката и газовете.

 

Ако приемате антибиотици …
Тези лекарства унищожават бактериите в тялото ви, което води до диария или инфекции. Приемът на пробиотик може да предотврати това. Препоръчва се приемането на Lactobacillus rhamnosus GG и / или Saccharomyces boulardii шест часа след всяка доза от антибиотици. Увеличете дозата на 10 милиарда на ден и продължете с приема на пробиотика 1-2 седмици след края на приемането на антибиотика.

Пробиотици - как да изберем правилния пробиотик за нас

 

 

Ако имате екзема …
Lactobacillus rhamnosus HN001 и Lactobacillus fermentum VRI-003 PCC са показали, че спомагат за лечение на тези сърбящи,  кожни обриви – особено при деца.

 

Ако имате настинка …
Някои проучвания показват, че Bifidobacterium animalis lactis Bi-07 и Lactobacillus acidophilus NCFM могат да спомогнат за намаляване продължителността и тежестта на обикновените настинки и грип чрез повишаване на производството на антитела в организма.

 

Ако имате вагинална инфекция …
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus GR-1 и Lactobacillus reuteri RC-14 са показали, че помагат при  предотвратяване на бактериалната вагиноза и инфекции на пикочните пътища при някои индивиди. Изследователите сочат, че Lactobacillus reuteri RC-14 и Lactobacillus rhamnosus GR-1 са най-ефективни за предпазване от гъбични инфекции, тъй като те са особено умели да колонизират вагиналната среда и да се борят с нежеланите бактерии и гъбички.

 

 

Ако имате лош дъх, гингивит или пародонтит

Lactobacillus reuteri LR-1 или LR-2 стимулират здравето на устната кухина чрез свързване със зъбите и венците, предотвратяващи образуването на плаки в устата. Изследванията показват способността на Weissella cibaria да освежава дъха чрез инхибиране на производството на серни съединения в устата.