Начини за справяне с пролетната умора

С отминаването на зимата и настъпването на пролетта, тялото ни се подлага на стрес, който понякога ни се отразява доста зле. През зимата ...... 2015-02-28T08:14:31+00:00 Здравни Статии

С отминаването на зимата и настъпването на пролетта, тялото ни се подлага на стрес, който понякога ни се отразява доста зле. През зимата, организмът е бил във вид на лека летаргия и е имал понижена консумация на енергия, но с настъпването на пролетта и увеличаването на светлата част от денонощието, организмът ни започва да се нуждае от все повече енергия и адаптирането на организма към повишените нужди от енергия се нарича пролетна умора.

 

През зимата, нивата на някои хормони в тялото ни са по-ниски, като например серотонина (хормона на щастието), поради по-краткия ден и допамина (хормона на мотивацията), дължащо се на намалената физическа активност. Налице е също така увеличаване на кортизола (хормона на стреса) поради ниските температури. Като резултат, някои от нас се чувстват апатични, по-малко мотивирани, по-малко жизнени, особенно към края на зимния сезон.

 

Симптомите на пролетната умора включват загуба на апетит, постоянна умора, затруднено внимание и концентрация, непълноценен сън и сънливост, главоболие, нарушена преценка, нарушения в сетивното възприятие, бавни рефлекси и реакции на стимули, липса на мотивация, отслабена имунна функция, намалени паметови способности, трудно мислене, тревожност, влошено храносмилане и промяна в кръвното налягане.

 

За преодоляването на пролетната умора трябва да заредим организма с енергия и да намалим стресовите нива.

 

1. Пийте много вода. Водата прочиства токсините и ускорява метаболизма. Дехидратацията може да предизвика главоболие и умора. Пиенето на вода може да бъде най-простото и най-ефективното решение за умората.

 

2. Яжте по-малко, но често. Уверете се, че най-малко една трета от вашето меню включва пресни зеленчуци и плодове богати на витамин С. За набавянето на витамин B1, основен помощник на нервната и кръвоносната система, хапвайте боб, ядки, семена, риба, свинско месо, спанак, аспержи.

 

3. Трябва да наситете белите дробове с кислород, за целта прекарвайте повече време на открито и поемете 10 дълбоки вдишвания 3 пъти на ден.

 

4. Излезте навън и правете упражнения. Дори 15 минути на слънце ще е достатъчно да заредите тялото си с необходимото количество витамин Д за деня. Упражненията и витамин Д ще ви заредят с необходимата енергия.

 

5. Практикувайте стречинг упражнения в продължение на 5-10 минути след тренировка, за да помогнете на тялото си да се справи с отпадните продукти и токсини, които могат да предизвикат възпаление.

 

6. Вземайте студен душ, той ще ви ободри допълнително и ще тонизира мускулната система.

 

7. Вземете вана с английска сол (магнезиев сулфат) или посетете сауната. И двете имат релаксиращ ефект и ще ви освободят от натрупаните токсини.

 

 

 

Източник: www.huffingtonpost.ca; www.wikihow.com; www.homeopathytoday.ne
Източник снимка: www.pixabay.com