Противозачатъчните могат да доведат до образуването на тромби

Дамите, които прибягват до хапчетата, за да се предпазят от нежелана бременност, трябва да бъдат по-внимателни с използването им. 2014-09-04T23:28:21+00:00 Здравни Статии

Дамите, които прибягват до хапчетата, за да се предпазят от нежелана бременност, трябва да бъдат по-внимателни с използването им. Противозачатъчните таблетки могат да образуват тромб, твърди ново проучване.

 

С тази информация се спекулираше от доста време насам, но сегашното становище идва от Европейската агенция по лекарствата (ЕТА). Специалистите смятат, че противозачатъчните таблетки носят голяма опасност от образуването на кръвни съсиреци.

 

Опасността се крие в синтетичните хормони, които се намират в таблетките против забременяване. Именно те увеличават риска от венозна тромбоза. От ЕТА съветват преди изписване на подобни таблетки лекарите да преценяват добре ситуацията.

 

Противозачатъчните таблетки са познати от 1960 година, когато в САЩ е пуснато в продажба първото хапче антибебе. Разбира се, ефектите, които са притежавали тогавашните таблетки, са доста по-различни от съвременните хапчета, макар крайната им цел да е една и съща.

 

Много от вредните влияния, които са имали първите таблетки през 60-те години на миналия век, днес вече не съществуват. Това обаче не означава, че жените трябва да се лекуват сами и да купуват таблетки, без да са се консултирали с гинеколог, категорични са специалистите.

 
Противозачатъчните таблетки са един от най-разпространените начини са предпазване от бременност. Хапчетата се приемат по схема и ако се пият, без да се пропуска, могат да бъдат много ефективни.

 

Едва 8 на 100 от жените, които ги употребяват, забременяват, но всъщност в тези проценти се включват и онези дами, които са пропускали да вземат таблетка. Разбира се, това хапче не може да предпази от болести, предавани по полов път.

 

Освен таблетките, има и други начини, с които можете да се предпазите от нежеланата бременност – използването на презервативи, диафрагма и др.

 

Още едно изследване, направено във Великобритания, показва, че една от 10 жени е убедена, че е напълно невъзможно да забременее по време на месечния си цикъл. Според резултатите 30 на 100 от анкетираните са приемали хапче след секс за премахване опасността от забременяване.

 

48 на 100 от анкетираните споделят, че използват противозачатъчни таблетки, а 58 % твърдят, че гинекологът им им е обяснил всички методи за контрацепция.

 

 

Източник: www.ezine.bg
Източник снимка: frolicsomepl/pixabay.com