Пуснаха фалшив зехтин в търговската мрежа, как да го познаем

Фалшив зехтин със съдържание на съмнителни вещества от известно време върви в търговската мрежа. Редица български потребители, а и 2014-07-19T21:15:18+00:00 Здравни Новини

Фалшив зехтин в търговската мрежа, вреди на здравето.

 

Фалшив зехтин със съдържание на съмнителни вещества от известно време върви в търговската мрежа. Редица български потребители, а и не само се оплакват, че са се натъкнали на ментета на маслиновото масло. В Македония също пропищяха от масови измами в търговските комплекси. Затова ето няколко съвета как да познаете кой е фалшив зехтин и кой истински, ако описанието на опаковката ви изглежда съмнително, или съдържанието не ви вдъхва доверие.

 

Как да разпознаете студено пресования зехтин?

 

Фалшивия зехтин съдържа съмнителни вещества и хлорофил, който дават вкус и цвят на зехтин, въпреки че се използват слънчогледово или други евтини масла.

 

Авторът на книгата „Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil“, Том Мюлер твърди, че 70% от чистия зехтин се разрежда и с други масла, което не е никак добре за здравето. Трудно можете да познаете истинския зехтин само по вкуса. Дори и експертите се затрудняват. Въпреки това, има два начина:

 

1. Чистият зехтин се сгъстяват, когато е студено. В хладилника би трябвало да стане размазани и да се сгъсти. Когато се отоплява, отново се връща в течно състояние. Маслото, което не се сгъстява в хладилник не е чист зехтин.

 

2. Освен това оригиналното масло е леснозапалимо.

 

Откъде да закупите зехтин?

 

За да не се приберете вкъщи с бутилка фалшив зехтин най-добре е да го закупите от местен производител, който познавате. Следващият най-добър начин е да намерите фирма, чиито продукти имат сертификат, че маслото е чисто и биологично. Цената не е сигурен показател.

 

Студено пресования зехтин съдържа 0,8 грама свободни мастни киселини, изразено като олеинова киселина на 100 грама продукт. Това е най-богатото с ароматни и биологично ценни вещества.

 

Съхранение на зехтина

 

Топлината и светлината предизвикват бързо разваляне на зехтин. Ако купувате зехтин в голяма опаковка, след като го донесете вкъщи, една част прелейте в по-малка бутилка и да го приберете в шкаф, но в никакъв случай в близост до печка или друг източник на топлина. Останалата част се съхранява на тъмно, при температура от 15 градуса.

 

 

Източник: www.epochtimes-bg.com
Източник снимка: Idea go/freedigitalphotos.net