Пчелен прашец – протеинът с многобройни ползи за здравето ни

Пчелният прашец представлява комбинация от мъжките семена на цъфтящите растения и храносмилателните ензими, отделяни от ....... 2016-05-15T21:36:18+00:00 Здравни Статии

Пчелният прашец представлява комбинация от цветния прашец на мъжките, цъфтящи растения и храносмилателните ензими, отделяни от пчелите. Той представлява смес от поленовите гранули, които може да съдържа до пет милиона спори всяка.

 

Пчелният прашец се смята за една от най-пълноценните и питателни храни на природата, която съдържа широка гама от необходимите, за развитието на организмани, хранителни вещества.

 

В действителност, пчелният прашец съдържа 40% протеини, от които, половината са под формата на свободни аминокиселини, които са готови да бъдат използвани директно от организма. Пчелният прашец съдържа повече аминокиселини от говеждото, яйцата и сиренето.  И, защото това е толкова силно усвоим, това е отличен източник за задоволяване на нечии нужди протеина.

 

Пчелен прашец - протеинът с многобройни ползи за здравето ни

Пчелният прашец е богат на минерали, полезни мастни киселини, каротиноиди и биофлавоноиди, които имат антивирусно и антибактериално действие, както и важни витамини, включително от Б-групата, както и фолиева киселина. В действителност, цветният прашец е единственият растителен източник на витамин Б12.

 

1. Пчелният прашец помага за регулиране на теглото – консумирането на пчелен прашец е свързано с намаляването на апетита, както и стимулирането на метаболитните процеси, което означава, че не само ще изгаряте повече калорий, но и няма да преяждате повече в резултат на вълчи апетит.  Съдържащата се в пчелния прашец аминокиселина фенилаланин е главният отговорник за подтискането на апетита.

 

 

 

2. Пчелният прашец е ефективен срещу хроничната умора – съдържащите се в него вещества помагат за образуването на повече енергия и повишават издръжливостта на организма.

 

3. Пчелният прашец подобрява храносмилането – освен че е богат на основни хранителни вещества, пчелният прашец съдържа ензими, които стимулират храносмилането, включително регулират нарушеното храносмилане, повлияват диарията, запека и други храносмилателни проблеми.

 

4. Пчелния прашец действа като природен имуностимулатор – той оказва влияние върху имунната система, благодарение на съдържащите се в него витамин Б, витамин C, витамин Д и витамин E,  калций, магнезий, селен и цистеин. Неговите антибиотични свойства, също помагат за предпазването на организма от заразяване с инфекциозни заболявания като настинки и грип.

 

5. Пчелният прашец съдържа следи от редица вещества, които могат да предизвика алергични реакции като сенната хрема. Алерголозите вярват, че те могат да помогнат за намаляване на чувствителност към цветния прашец и да облекчат симптомите при сезонните алргии.

 

 

Източник: www.webmd.com; www.drugs.com; https://www.sciencebasedmedicine.org
Източник снимка: www.pixabay.com