Пчелен прашец – протеинът с многобройни ползи за здравето ни

Пчелният прашец представлява комбинация от мъжките семена на цъфтящите растения и храносмилателните ензими, отделяни от ....... 2018-01-04T21:14:31+00:00 Здравни Статии

Пчелният прашец представлява комбинация от цветния прашец на мъжките, цъфтящи растения и храносмилателните ензими, отделяни от пчелите. Той представлява смес от поленовите гранули, които може да съдържа до пет милиона спори всяка.

 

Пчелният прашец се смята за една от най-пълноценните и питателни храни на природата, която съдържа широка гама от необходимите, за развитието на организмани, хранителни вещества.

 

В действителност, пчелният прашец съдържа 40% протеини, от които, половината са под формата на свободни аминокиселини, които са готови да бъдат използвани директно от организма. Пчелният прашец съдържа повече аминокиселини от говеждото, яйцата и сиренето.  И, защото това е толкова силно усвоим, това е отличен източник за задоволяване на нечии нужди протеина.

 

Пчелен прашец - протеинът с многобройни ползи за здравето ни

Пчелният прашец е богат на минерали, полезни мастни киселини, каротиноиди и биофлавоноиди, които имат антивирусно и антибактериално действие, както и важни витамини, включително от Б-групата, както и фолиева киселина. В действителност, цветният прашец е единственият растителен източник на витамин Б12.

 

1. Пчелният прашец помага за регулиране на теглото – консумирането на пчелен прашец е свързано с намаляването на апетита, както и стимулирането на метаболитните процеси, което означава, че не само ще изгаряте повече калорий, но и няма да преяждате повече в резултат на вълчи апетит.  Съдържащата се в пчелния прашец аминокиселина фенилаланин е главният отговорник за подтискането на апетита.

 

 

 

2. Пчелният прашец е ефективен срещу хроничната умора – съдържащите се в него вещества помагат за образуването на повече енергия и повишават издръжливостта на организма.

 

3. Пчелният прашец подобрява храносмилането – освен че е богат на основни хранителни вещества, пчелният прашец съдържа ензими, които стимулират храносмилането, включително регулират нарушеното храносмилане, повлияват диарията, запека и други храносмилателни проблеми.

 

4. Пчелния прашец действа като природен имуностимулатор – той оказва влияние върху имунната система, благодарение на съдържащите се в него витамин Б, витамин C, витамин Д и витамин E,  калций, магнезий, селен и цистеин. Неговите антибиотични свойства, също помагат за предпазването на организма от заразяване с инфекциозни заболявания като настинки и грип.

Пчелен прашец - протеинът с многобройни ползи за здравето ни

 

 

 

5. Пчелният прашец съдържа следи от редица вещества, които могат да предизвика алергични реакции като сенната хрема. Алерголозите вярват, че те могат да помогнат за намаляване на чувствителност към цветния прашец и да облекчат симптомите при сезонните алргии.

 

 

Източник: www.webmd.com; www.drugs.com; https://www.sciencebasedmedicine.org
Източник снимка: www.pixabay.com