Пчелна отрова – натурален продукт с редица ползи за здравето

Ако някога сте били ужилвани от пчела, може да разберете защо повечето хора се страхуват от отровата на пчелите, но ако се прилага .... 2016-04-04T15:11:22+00:00 Здравни Статии

Знаете ли, че медът, пчелното млечице, прополисът и нектарът са странични продукти от дейността пчелите, и именно пчелната отрова е най-ценният продукт произвеждан от пчелите.

 

Ако някога сте били ужилвани от пчела, може да разберете защо повечето хора се страхуват от отровата на пчелите, но ако се прилага правилно, тя действително може да има положителен ефект върху тялото и здравето на човека. По-старите поколения са си набавяли пчелната отрова чрез самото ужилване на пчелите.  Пчелоужилването е най-старият метод, при който живата пчела сама, непосредствено внася всички съставки на отровата в тялото на болния. Този метод се прилага и досега широко в народната медицина.

 

Пчелната отрова е изключително натурален продукт, които стимулира оздравителните процеси в организма.

 

Сега не е необходимо да отидете сред природата и да чакате и да се надявате, някоя пчела да ви ужили. Вместо това, пчелната отрова се прилага като инжекция в контролирана среда.

 

Пчелната отрова подобрява кръвообращението в засегната област на тялото, подобрява работата на жлезите, създава антитела, намалява кръвното налягане и холестерола, и укрепва сърдечния мускул. Пчелна отрова е известна с това, че подобрява притока на кръв в тялото, намалява болката и др.

 

Тя също повишава нивото на хемоглобина и белите кръвни клетки, помага за лечението на рани, бронхиална астма, подагра, алкохолизъм, псориазис, стерилност, респираторни заболявания, прекомерно съсирване на кръвта, и ревматични заболявания, които причиняват възпаление на ставите.

 

Пчелите могат да генерират около 0,2 до 0,3 милиграма  безцветна отрова. Мелинът и адолапинът, който се съдържат в отровата притъпяват болката и успокоява възпалението,  апаминът оказва влияние на надбъбречните хормони кортизол и адреналин и кардиопенът подобрява функцията на сърцето с 50 на сто.

 

Лечението с пчелна отрова е абсолютно забранено при:

 

– Бременните жени
– Хората, които имат алергична реакция към пчелните ужилвания
– Тези с инфекциозни заболявания, туберкулоза, психични проблеми, чернодробни заболявания, гнойни заболяване и тези с заболяване на централната нервна система.

 

Лечението с пчелна отрова започва винаги след предварително изпитване чувствителността на болния към отровата и изключване на противопоказанията за лечение с нея. Болни с повишена чувствителност или с имунитет не подлежат на лечение.

 

Прилагането на пчелната отрова трябва да се извърши от специалист алерголог !!!

 

 

Източник: www.skinchemists.com; www.heavenskincare.com; www.medicinenet.com
Източник снимка: www.pixabay.com