Пшенична трева – какво знаем за нея и как да я използваме

Пшеничната трева представлява младите пшенични класове, които са все още зелени и не са се развили. Различни изследвания доказват .... 2015-07-04T13:53:06+00:00 Здравни Статии

Пшеничната трева представлява младите пшенични класове, които са все още зелени и не са се  развили. Различни изследвания доказват, че пшеничната трева може да се нарече супер храна поради богатото съдържание на полезни вещества.

 

Здравословни ползи на пшеничната трева:

 

1. Тя е богата на хлорофил – неговата функция  е да обсорбира слънчевата енергия. Пшеничната трева съдържа до 70 % хлорофил. Хлорофилът, от своя страна е изключително полезен за здравето ни. Той стимулира дейността на сърцето, подобрява състоянието на кръвоносната система и кръвообращение, състоянието на белите дробове, пикочните пътища и храносмилателната система.

 

Освен това, хлорофилът пречиства черния дроб, нормализира кръвната захар и изчиства тялото от токсините.

 

2. Пшеничната трева помага за пълноценното хранене – тя съдържа над 100 елемента, необходими за правилното развитие на човешкия организъм. Тревата абсорбира голям процент от минералите, които се намират в почвата. Пшеничната трева е отлично средство за отслабване, тъй като потиска центъра на апетита в главния мозък. Тя е изключително подходяща храна за вегетарианците, тъй като съдържа 17 на брой аминокиселини, което я прави отличен протеин от растителен произход.

 

3. Пшеничната трева е подходяща за хора, които страдат от болестта целиакия (глутенова непоносимост) – единственото решение за хората болни от целиакия е спазването на безглутенова диета.

 

Глутеновата непоносимост е автоимунно заболяване, което се среща по-често от заболявания като: болестта на Крон, диабет тип 2 и улцерозен колит. Въпреки, че пшеничната трева е подходяща за хора с глутенова непоносимост, все пак трябва да имат едно на ум, когато консумират полезната трева.

 

 

 

Лечебно приложение на пшеничната трева:

 

1.  Тя е чудесно средство за лечение на много проблеми, включително високо кръвно налягане, заболявания на кръвта, артрит, за премахване на тежки метали в организма. Сокът от тревата може да се използва за предотвратяване на кариес и успокояване на болките в гърлото.

 

2. Сокът от тревата може да помогне за облекчаване на леки очни раздразнения, като се смеси с вода и се нанесе върху окото за 15 до 30 секунди.

 

3. Пиенето на сока от тревата може да помогне при кожни заболявания като акне, екзема и псориазис. Ако имате пърхот, втрийте сока в скалпа, оставете да подейства за 15 минути и след това изплакнете.

 

Пшеничната трева може да се приема под формата сок или като добавка към сутришното ви смути. Освен това, сокът от тревата може да се използва като дресинг за вашата салата, или можете да добавите самите стръкчета към нея.

 

 

Източник:www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com