Пъпеш – многобройни здравословни ползи за здравето ни

Тяхното високо съдържание на вода помага да се предотврати обезводняването по време на летните жеги, пъпешът е отличен здраво ...... 2015-06-28T12:24:27+00:00 Здравни Статии

Тяхното високо съдържание на вода помага да се предотврати обезводняването по време на летните жеги, пъпешът е отличен здравословен десерт за малки и големи. Една чаша нарязан на кубчета пъпеш (около 160 гр) съдържа: 53 калории, 106% от дневната нужда от витамин А, 95 % витамин С, 1% калций и 2% желязо.

 

Пъпешът съдържа изобилие от антиоксиданти, включително холин, зеаксантин и бета-каротин, които осигуряват защита срещу редица заболявания и състояния, от обикновена настинка до рак.

 

Пъпешът е полезен при:

 

1. Макулна дегенерация –  антиоксидантът зеаксантин, който се намира в пъпеша, филтрира вредните сини светлинни лъчи и се счита, че играе защитна роля и предпазва очите от дегенерация на макулата.

 

2. Астма – рискът за развитието на астма е по-малък при хора, които консумират голямо количество бета-каротин, който се намира в жълтите и оранжеви плодове като пъпеш, тиква, моркови и листните зеленчуци като спанак и зеле. Витамин С е друго важно хранително вещество, което може да ни предпази от астма, витаминът се намира в изобилие в пъпеша.

 

3. Високо кръвно налягане – фибрите, калият, витамин C и холинът, които се съдържат в пъпеша поддържат здравето на сърцето. Консумирането на храни, които са с високо съдържание на калий може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Приемането на достатъчно калий е почти толкова важно, колкото и намаляването на приема на натрий при лечението на хипертония (високо кръвно налягане).

 

Високите калиеви нива са свързани с намаляване на риска от инсулт, намалена загуба на мускулна маса, запазване на костната минерална плътност и намаляване на образуването на бъбречни камъни.

 

4. Ракови заболявания – диетата, богата на бета-каротин от растителни източници като пъпеш играе защитна роля при рак на простатата, според проучване, проведено от Харвардския университет. Доказано е, че приемането на бета-каротин води до повлияване на развитието на рака на дебелото черво.

 

 

 

5. Влошено храносмилане – благодарение на високото си съдържание на фибри, редовната консумация на пъпеши помага за справяне със запека и за цялостно регулиране на храносмилането.

 

6. Възпалителни процеси – холинът е много важен и универсален хранителен елемент в пъпеша, той помага да спим по-добре, стимулира движението на мускулите, ученето и паметта. Холинът също помага за поддържане на структурата на клетъчните мембрани, помага за предаването на нервните импулси, усвояването на мазнините и намаляване на хроничното възпаление.

 

 

Хората, които приемат лекарсва за сърцето като бета-блокери, трябва да не прекаляват с консумацията на пъпеш. Причината е, че тази група лекарства повишава нивата на калия в организма в комбинация с високите нива калий от пъпеша може да се причини състоянието хиперкалиемия. Високите количества калий не са полезни при хора, чийто бъбреци са с намалена функция.

 

 

Източник: healthyeating.sfgate.com; articles.mercola.com; www.naturalfoodbenefits.com
Източник снимка: www.pixabay.com