Първи признаци при омазнен черен дроб (стеатоза)

Стеатозата, известна още като състояние на мастно натрупване в черния дроб. Омазняването води до нарушения в структурата ............. 2015-06-23T09:03:49+00:00 Здравни Статии

Стеатозата, известна още като състояние на мастни натрупвания в черния дробОмазняването  води до нарушения в структурата и функцията на жизненоважният орган.

 

Основната задача на черния дроб е да пречиства кръвта от токсините, да поддържа нивата на глюкозата в нормални граници, да произвежда ензими, да разтваря мазнините. Ако черният дроб го няма, то тялото няма да функционира правилно.

 

Черният дроб не работи правилно, ако са налице някои от следните симптоми: умора, високи нива на холестерола, повишено кръвно налягане и подуване на корема. Това би могло да означава, че черният дроб е или претоварен или, че мазнините не могат да се преработват правилно.

 

Имайте предвид, че минималните нива на мазнините няма да увредят черния дроб, но когато се наблюдава увеличение в количеството мазнини от 5 до 10% от теглото на черния дроб, това е сигнал за чернодробна стеатоза. Това заболяване често е свързана с алкохолизма, но не винаги.

 

Чернодробната стеатоза се развива без дори да забележите. Симптомите често остават скрити за пациента дълго време. Няколко години трябва да минат от началото на заболяването, за да се развие следващата фаза на стеатозата и да се наблюдават някакви симптоми.

 

Най-характерните симптоми са:

 

– слабост

– загуба на апетит

– проблеми с концентрацията

– обърканост

гадене

– болки в централната част на стомаха

– тъмни петна по кожата

– както и увеличение на черния дроб.

 

При тези, които страдат от алкохолизъм, симптомите са по изявени.

 

Няма точно определено лекарство, което да излекува стеатозата. Ако основната причина за омазняването на черния дроб е алкохолът, то тогава трябва да се спре. Диетата на пациента трябва да претърпи драстична промяна, тъй като приемът на някои храни влошава състоянието. Хората с наднормено тегло трябва да спрат храните богати на мазнини и да се опитат да отслабнат.

 

Трябва да се правят леки физически упражнения за цялостен тонус на мускулатурата, да не се приемат преработени храни и въглехидрати.

 

 

Източник: www.webmd.com; https://en.wikipedia.org
Източник снимка: dream designs/www.freedigitalphotos.net