Пърженото активира псориазиса

Много хора не могат да се откажат от пърженото, въпреки че са достатъчно информирани за вредното му влияние върху работата на ..... 2014-07-17T20:25:34+00:00 Здравни Статии

Много хора не могат да се откажат от пърженото, въпреки че са достатъчно информирани за вредното му влияние върху работата на сърцето и стомаха, както и върху състоянието на кожата.

 

При продължително нагряване при температура повече от 200 градуса всяка мазнина се разлага напълно. При този процес се образуват много вредни вещества. Ако забележите, че след като хапнете пържено, отивате на кожен лекар, откажете се от вкусотийките. Те ви носят само неприятности!

 

Според учените пърженото активира и изостря невродермит, псориазис, акне, себореен дерматит и други кожни заболявания. Същото се отнася и за хора, които имат проблеми със стомаха и сърцето.

 

Единствената мазнина, която не оказва вредно влияние върху организма, е зехтинът – при това нерафинираният. Полезно е да се добавя в салати и ордьоври, може да се използва за печене на месо и риба.

 

Температурата обаче не трябва да надвишава 200 градуса. Допустимо е да се използва и за бързо пържене. За по-дълго пържене е подходящ рафинираният зехтин. От него няма полза, но няма и вреда. Този зехтин е много по-безвреден, отколкото ако използвате за пържене слънчогледово или царевично олио. Според учените това се дължи на факта, че в зехтина има мононенаситени омега-9 киселини. А в слънчогледовото и царевичното олио присъстват по-малко полезните мазнини омега-6. Но ако можете да избегнете пърженето, направете го.

 

Термично обработените масла не дават на организма необходимия строителен материал за правилното му и здравословно функциониране. Под влияние на високата температура мазнините се окисляват и образуват огромно количество вредни вещества и свободни радикали, които отключват патологични реакции в тялото.

 

Пържените ястия негативно влияят и върху черния дроб, като провокират нарушаване на обмяната на веществата, спомагат за развитието на атеросклероза, заболявания на нервната и имунната система и на кожата. Според специалистите вкусната хрупкава коричка, която се образува при пърженето, е категорично забранена за хора с каквито и да е кожни заболявания и най-вече за страдащи от псориазис.

 

Вместо в тиган с мазнина гответе в керамични съдове или на пара. Никога не използвайте мазнината, в която сте пържили нещо, повторно. Колкото и много да е олиото, излейте го. Ако имате фритюрник, скрийте го далече от погледа ви или го използвайте за еднократно пържене на големи количества храна. Защото олиото след това трябва да се изхвърли.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: rakratchada torsap/freedigitalphotos.net