Разгонка

Разгонка

Solanum nigrum L. Сем. Solanaceae – Картофови

 

зърнатка, кучешко грозде, отровачка, зрънчец, черно кучешко грозде

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тъмнозелено тревисто растение. Стъблото е до 80 см високо, изправено, ръбесто, разклонено, голо, или слабо влакнесто. Листата са последователни, ромбично-овални, сочни, голи или слабо влакнести, но с прости власинки, яйцевидни, почти триъгълни, слабо изрязани по ръбовете, рядко целокрайни, с къси дръжки. Цветовете са сравнително дребни, събрани по 6-10 в извити надолу полусенници, излизащи от пазвите на листата. Чашката е 5-листна, дребна. Венчето е съставено от 5 бели, в горната си част дисковидно разперени листчета, сраснали в основата в къса тръбица. Тичинките са 5, жълти. Плодникът е съставен от два плодолиста с горен яйчник. Плодът е оранжевочерна, жълтозелена, оранжевочервена или черна, сочна, топчеста ягода. Семената са много, овално-бъбрековидни, силно сплескани. Цъфти през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  В Средна и Атлантическа Европа, Средиземноморието, Балканския полуостров, Иран, Индия, Северна Америка. У нас се среща по тревистите и буренливите места, развалините, градините, необработените места, покрай пътищата, оградите и другаде като плевел и бурен в цялата страна, особено покрай Дунав и островите.

 

ДРОГА: По-младите клонки с листата

Дрогата съдържа глюкоалкалоида соланин, който от разредени минерални киселини се хидролизира до соланидин. Съдържа също и отровния алкалоид тропеин и сапонини. При изследване на 3 проби от листата на нашето растение е установено, че съдържат соласонин и соламаргин.  Корените съдържат до 10% танини. Плодовете са особено богати на витамин С. Те съдържат също стероидни сапонини, както и сапонини, които са до известна степен отровни.

Семената съдържат до 36% тлъсто масло, което се използва в лаково-бояджийската промишленост. Сокът от плодовете съдържа различни багрилни вещества.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:  В нашата народна медицина пресните счукани на каша листа и плодове с олио или дървено масло се прилагат външно за налагане върху гнойни рани, при циреи, кожни изриви и др.

Отварата от дрогата се употребява в народната медицина за гаргара и против пъпки по венците, също и като омекчително средство. Съдържащите се в сока от плодовете багрилни вещества се използва за боядисване на тъкани и за багрене на вълна в червено.

Да не се приема вътрешно в големи дози. Да не се употребява продължително време. Медоносно растение.

Народно противонасекомно средство във вид на отвара от младите стъбла, плодовете и листата против гъсеници. Всички части на растението повече или по-малко са отровни за човека и за домашни животни.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – www.BioLib.de; en.wikipedia