Разнообразните здравословни ползи на кокосовото масло

Кокосовото масло се счита за супер храна поради невероятните си здравословни ползи за тялото ни. Този вид масло може да се разглежда ка ...... 2015-01-22T22:21:34+00:00 Здравни Статии

Кокосовото масло се счита за супер храна поради невероятните си здравословни ползи за тялото ни. Този вид масло може да се разглежда като храна и като лекарство, то на практика няма недостатъци.

 

Ето с какво кокосовото масло е полезно за нас:

 

1. Кокосовото масло подтиска апетита – за да намалите количеството храна, което приемате и за да се чувствате по-сити приемайте по 1 чаена лъжичка масло преди всяко хранене. Изследвания са доказали, че начина по който се метаболизира маслото е отговорен затова да се чувствате по-сити.

 

2. Маслото помага за нормализиране на кръвната захар – този ефект се дължи на съдържащата се в маслото лауринова киселина. Редовното приемане на кокосово масло води до по-добра глюкозна толерантност и до понижаване на “лошия холестерол“. Звучи парадоксално, но кокосовата мазнина се бори с повишения холестерол.

 

3. Кокосовото масло помага при херпеси – то съдържа съставка, която има противовирусно действие. Маслото помага за по-бързото заздравяване на херпесите и намалява болката.

 

4. Кокосовото масло има противогъбично действие – лауриновата киселина в маслото унищожава гъбичките и в частност Candida.

 

5. Кокосовото масло е ефективно при изгаряния и помага за по-бързото заздравяване.

 

6. Маслото е природно средство за справяне с зачервяването и подсичането кожата при бебетата – дори да ползвате скъпа медицинска козметика, поради своите противогъбични и успокояващи свойства, вие можете да третирате раздразнената кожа на малките сладурчета с кокосово масло.

 

7. Кокосовото масло е ефективно при брадавици – мажете брадавиците с маслото и ги покриите с марля. Прилагайте маслото всеки ден в продължение на един месец.

 

8. Кокосовото масло защитава кожата от вредното въздействие на слънцето. Маслото притежава слънцезащитен фактор 30. За разлика от слънцезащитната козметика, кокосовото масло позволява на кожата да синтезира витамин Д.

 

9. Кокосовото масло е ефективно при хемороиди – маслото намалява подуването и болката при това състояние.

 

10. Маслото е ефективно при акне – може да се прилага външно или вътрешно. Когато се приема вътрешно, маслото помага за регулиране на хормоните, които са отговорни за появата на акнето. А ако го прилагате външно, кокосовото масло ще повлияе възпалението, подуването и бактериалната инфекция, които са характерни за акнеичната кожа.

 

 

Източник: coconutoil.com; www.bodyandsoul.com.au; www.greenmedinfo.com
Източник снимка: Praisaeng/www.freedigitalphotos.net