Разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни

Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Това твърди доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна 2014-09-12T23:07:52+00:00 Здравни Новини

Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Това твърди доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ.

 

По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак, но в молекулярната биология се знае, че всяко увреждане на ДНК-то е опасно. Въпреки че клетката има възможност за поправки на тези увреждания, то е опасно.

 

Е-тата са много. В някои храни те са дори 1000 пъти повече от разрешените стойност. Опасните Е-та се съдържат в консервираните храни, тортите, цветните бонбони и други храни, посочи експертът в интервю за Нова тв.

 

Въпреки тезата си за вредата доц. Милошев подчерта, че изследването му не трябва да всява паника в потребителите, защото не е изследвано времето, в което трябва да се натрупа съответната концентрация, за да се постигне негативен ефект.

 

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: jscreationzs/freedigitalphotos.net