Разширени вени – симптоми и начини да ги излекуваме

Много жени посещават лекаря си с оплаквания за разширени вени. Те са разширени, а понякога при по-тежки случаи може да се наблюдава и възп .... 2014-12-30T22:27:28+00:00 Здравни Статии

Много жени посещават лекаря си  с оплаквания за разширени вени. Те са разширени, а понякога при по-тежки случаи може да се наблюдава и възпаление. Те могат да бъдат повърхностни или да се намират на по-дълбоко и да не се забелязват. Разширените вени са неприятен козметичен недостатък, но ако не се лекуват могат да се превърнат в опастност за здравето ви.

 

Причини за разширените вени:

 

– Разширените вени обикновено са наследствено заболяване.  Ако имате роднини, които ги имат, то има голяма вероятност да се появят и при вас.

 

– Отпускане на мускулатурата на венозните стени и неправилна работа на венозните клапи, в резултат на това кръвта трудно се придвижва към сърцето, започва да се движи по-бавно и да се събира в долната част на венозните съдове.

 

– Хормонален дисбаланс също може да доведе до появата на разширени вени.

 

Симптоми характерни за разширените вени:

 

1. Понякога хората могат да развият чувствителност в областите около разширените вени
2. Може да се появи леко подуване на краката
3. Сърбеж
4. Тежест в краката

 

Ето 5 начина да се отървете от разширените вени:

 

– вдигнете краката на високо – ако сте били в изправено положение може да усещате напрежение в краката. Това е така защото кръвта се насъбрала в долната им част. Сложете няколко възглавници под краката си и ги вдигнете така че да са на по-високо от сърцето ви. По този начин кръвта по-лесно ще се върне към сърцето.

 

– наложете краката с компрес с лед – така ще предизвикате свиване на венозните съдове и ще облекчите дискомфорта

 

– използвайте специални компресивни чорапи – те ще пристегнат кожата и ще позволят на кръвта по-лесно да се върне към сърцето

 

– физическа активност – физическите упражнения ще подобрят цялостното кръвообращение и ще предпазят краката ви от събирането на кръвта в разширените вени.

 

 

Източник: www.mayoclinic.org; altmedicine.about.com; www.top10homeremedies.com
Източник снимка: marin/www.freedigitalphotos.net