Райска ябълка

Тя е сравнително висококалорична. 100 г от райската ябълка ще ни дадат около 70 калории, но за сметка на това е с ниско съдържание 2014-08-18T00:20:10+00:00 Здравни Статии

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

 

1.Тя е сравнително висококалорична. 100 г от райската ябълка ще ни дадат около 70 калории, но за сметка на това е с ниско съдържание на мазнини. Плодът е отличен източник на растителни влакнини (фибри). Те са изключително полезни за червата, тъй като стимулират перисталтиката и подобряват храносмилането.

 

2.Райската ябълка съдържа антиоксиданти (катехини и галокатехини), които имат противовъзпалително, антибактериално действие. Тези вещества притежават антихеморагично действие т.е. намаляват кървенето от кръвоносните съдове.

 

3.Пресните плодове съдържат и други антиоксиданти като: витамин А, зеаксантин, лутеин, бета-каротин и др. Всички тези антиоксиданти неутрализират вредното въздействие на свободните радикали и забавят процесите на стареене и развитието на различни заболявания.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ЗА 100 г

Източник: usda

Енергия

70 ккал

Белтъчини

0.58 гр

Мазнини

0.19 гр

   наситени

0.020 гр

   мононенаситени

0.037 гр

    полиненаситени

0.043 гр

    холестерол

0.00 мг

Въглехидрати

18.59 гр

          Захари

12.53 гр

          Фибри

3.60 гр

Витамини

 

Витамин С

7.50 мг

Витамин В1 (тиамин)

0.030 мг

ВитаминВ2 (рибофлавин)

0.020 мг

Витамин В3 (ниацин)

0.100 мг

Витамин В6 (пиридоксин)

0.100 мг

ВитаминВ12 (кобаламин)

0.00 мкг

Фолиева киселина

8.00 мкг

Витамин А

81 мкг

Витамин Е

0.73 мг

Витамин D

0.00 мкг

Витамин К

2.60 мкг

Минерали

 

Калций

8.00 мг

Желязо

0.15 мг

Магнезий

9.00 мг

Фосфор

17.00 мг

Калий

161 мг

Натрий

1.00 мг

Цинк                                

0.11 мг

4. Специално зеаксантинът, който се съдържа в райската ябълка, е много важен за здравето на очите, тъй като той се натрупва в тях и действа като защитен филтър срещу светлината. Също така, зеаксантинът е много важен за предотвратяването на заболяването макулна дегенерация.

 

5.Свежите райски ябълки са отличен източник на минералите –  калий, манган, мед и др. Те предпазват организма ни от свободните радикали, а медта участва в производството на червени кръвни клетки (еритроцити).

 

Райска ябълка

6.Райският плод е отличен източник на витамин С. Той има мощно антиоксидантно действие и предпазва организма от различни инфекции и заболявания. Също така стимулира имунната ни система.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ….

 

1. Райската ябълка може да се използва за получаване на алкохолна или безалкохолна бира. Самата бира има сладък вкус и ниско съдържание на алкохол.

 

2. Налагането на компрес върху рани от месестата част на пресните плодове подпомага заздравяването им.

 

3. Прахът, получен от стриването на изсушени листа на райската ябълка, се използва при кръвоизливи. Сокът действа отхрачващо. Голямото количество йод прави плодовете много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.

 

 

4. Райските ябълки трябва да са твърди за да могат да се ядат, затова в Далечния  изток покривали плодовете с бамбукови рогозки и ги оставяли да се втвърдят под въздействието на ниските температури.

 

КАКВИ ТРЯБВА ДА СА РАЙСКИТЕ ЯБЪЛКИ ПРЕДИ ДА СИ ГИ КУПИМ

 

Райска ябълка

Изберете тези  плодове,  които имат  ярко жълто-оранжев цвят, без никакви повърхностни охлузвания върху тях. „Сушените райски ябълки“ могат да се намерят  в  супермаркетите. Те много си приличат на външен вид със сушените кайсии.

 

Сортовете, които са по-твърди могат да издържат със месеци ако се съхраняват в хладилник, докато по-меките сортове могат да се запазят само за няколко дена при стайна температура.

 

АЛЕРГИЧНИ ЛИ СТЕ КЪМ РАЙСКИТЕ ЯБЪЛКИ

 

Вероятността да получите алергия към райската ябълка е изключително малка. Но все пак ако забележите някакви симптоми след консумацията на плода, се обърнете към лекар.

 

 

 

Автор: www.zdraviste.com

Източник снимка: khunaspix/freedigitalphotos.net