Симптоми при рак на кожата – меланома

Меланомът е вид рак на кожата, който се развива в клетките, наречени меланоцити. Тези клетки са отговорни за производството на меланин ............. 2015-02-18T17:05:53+00:00 Здравни Статии

Меланомът е вид рак на кожата, който се развива в клетките, наречени меланоцити. Тези клетки са отговорни за производството на меланин, пигмент, който придава цвета на кожата. При жените, меланома най-често се среща по краката, а при мъжете – по гърба.

 

Меланомът е отговорен за по-голямата част от смъртните случаи, свързани с рак на кожата. Точната причина за появата на меланом не е ясно, но той обикновено е свързан с увреждане на ДНК в резултат на излагане на ултравиолетовата (UV) светлина от слънцето.

 

Някои от факторите, които могат да повишат риска от развитие на меланом включват:

 

– по-светъл цвят кожата поради по-малкото съдържание на пигмента (меланин), което означава по-малко защита от UV радиацията

 

– обитаване на райони близо до екватора, или на по-висока надморска височина, където излагането на слънце е по-интензивна

 

– Редовното използване на солариуми 

 

– Случаи на слънчево изгаряне в детството

 

– Наличие на множество бенки по кожата

 

– Фамилна анамнеза за меланом

 

– Отслабена имунна система

 

Хората, които са с по-тъмна кожа също могат да се развият меланом.  Те са по-уязвими към скрити меланоми в области като стъпалата на краката и дланите на ръцете, които са с по-светъл тон и не се излагат често на слънце.

 

Ранното откриване на рака на кожата е от съществено значение за лечението му. Възможностите за лечение включват хирургия, химиотерапия, радиация и  биологично насочени терапии. Ако не се открие навреме, меланомът може да се разпространи и в други части на тялото и може да бъде смъртоносен.

 

Ето и някои от предупредителните признаци и симптоми, които не трябва да се игнорират.

 

  1. Появата на нова бенка– внезапната поява на нова бенка след 21-годишна възраст, която е асиметрична, има неправилен контур и е по-голям от 6 mm в диаметър. Възможна е появата и на няколко нови бенки не само на една.

 

  1. Появата на черно петно,което няма нищо общо с формата и цвета на други бенки или кожни петна по тялото ви.

 

  1. Промени във външния вид на вече съществуващи бенки.Промените в цвета, диаметъра, формата или големина на съществуваща бенка, родилно петно, или пигментирана област също може да бъде признак за меланом.

Една вече съществуваща бенка може да увеличи своя размер, да промени цвета си в перлено, полупрозрачно, кафяво, черно или пък да има разноцветно оцветяване. Също така, може да се наблюдава наличието на люспест вид, кървене или сълзене или появата на възелче.

 

  1. Промяна в чувствителността на кожата– ако сте забелязали, че дадено място не заздравява, сърби, кърви, образува коричка, но не заздравява трябва да веднага да отидете на лекар. Промяната в чувствителността и начина на сърбеж също могат да бъдат признаци на меланома.

 

Как можем да намалим риска от развитието на меланома:

 

– Избягвайте излагането на слънце, особено между 10 и 16:00 часа.
– Ако трябва все пак да сте на слънце, използвайте подходящо облекло, включително широкопола шапка и UV-блокиращи слънчеви очила.
– Избягвайте солариумите.
– Най-малко 30 минути преди излагане на слънце се намажете с (UVA / UVB) слънцезащитен крем с SPF 15 или по-висок слънцезащитен фактор.
– При продължително излагане на слънце, използвайте водоустойчив, широкоспектърен (UVA / UVB) слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок.
– Нанасяйте слънцезащитен крем на всеки 2 часа.
– Преглеждайте кожата си всеки месец. Не забравяйте, че меланомът не възниква само върху бенка, той може да се появи на участък от кожата, където няма бенка.

 

 

 

Източник: www.skincancer.org; www.cancerresearchuk.org; www.macmillan.org.uk
Източник снимка: www.123rf.com