Рак на устата – предупредителни симптоми

Ракът на устата е рак, който може да засегне всяка част на устата; повърхността на езика, устните, вътрешността на бузите, по венците, небцето, сливиците, а също 2016-11-24T17:14:09+00:00 Здравни Статии

Ракът на устата е рак, който може да засегне всяка част на устата; повърхността на езика, устните, вътрешността на бузите, по венците, небцето, сливиците, а също и слюнчените жлези. Повечето случаи на рак на устата се срещат, когато пациентът е поне на 40 години. Той засяга повече мъжете, отколкото жените.

 

Какви са признаците и симптомите при рака на устната кухина? Повечето пациенти нямат никакви забележими симптоми по време на ранните етапи на рака на устната кухина. Пушачите и тежките пиячи трябва редовно да ходят на зъболекар, тъй като той е в състояние да открие първите признаци на рак на устната кухина.

 

Когато признаците и симптомите се появяват, те са най-често следните:

 

Петна по лигавицата на устата или езика, обикновено червени или бели на цвят.
Язви, които не зарастват.
Възпаление, което не се повлиява от лекарства.
Подуване на устата, което продължава повече от три седмици.
Бучка или задебеляване на кожата или лигавицата на устата.
Болка при преглъщане.
Разхлабване на зъбите без ясна видима причина.
Протезите не могат да паснат на формата на устната кухина.
Болки в челюстта.
Скованост на челюстта.
Възпалено гърло.
Усещането, че нещо е заседнало в гърлото ви.
Болезнен език.
Дрезгав глас.
Болка в областта на шията.

 

Ако имате някои от тези симптоми, трябва да видите вашия лекар. Има много други състояния и заболявания с подобни симптоми.

 

Какви са рисковите фактори за развитието на рак на устата? Рисков фактор е всичко, което увеличава вероятността от развитие на това заболяване. Например, редовното пушене увеличава риска от развитие на рак на белия дроб; Следователно пушенето е рисков фактор за развитието на рак на белия дроб.

 

Рисковите фактори за рак на устата, включват:

 

Пушене – проучвания показват, че човек, който пуши по 40 цигари на ден има пет пъти по-голяма вероятност да развие рак на устата, отколкото човек, който никога не е пушил.

 

Дъвченето на тютюн.

 

Смъркане на тютюн.

 

Редовната консумация на алкохол.

 

Пушенето съчетано с пиене – тютюна и алкохола имат синергичен ефект (техния комбиниран ефект е по-силен от ефектите им поотделно), хората, които пият и също пушат много имат значително по-висок риск от развитието на рак на устната лигавица в сравнение с другите. Някой, който пуши 40 цигари на ден и консумира средно 30 литра бира на седмица е 38 пъти по-вероятно да развие рак на устната лигавица в сравнение с другите хора.

 

Прекалено много излагане на слънце на устните.

 

Диета – хората, които консумират много червено месо, обработено месо и пържени храни са по-склонни да развият рак на устната лигавица, отколкото другите.

 

ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест) – хората с това заболяване, също имат по-висок риск от развитието на рак на устната кухина.

 

HPV (човешки папиломен вирус).

 

Излагането на определени химични вещества – особено азбест, сярна киселина и формалдехид.