Рак на черния дроб – симптоми, причини и превенция

Ракът на черния дроб е един от най-често срещаните видове рак. Всяка година, близо 1 милион души по света заболяват от рак на черния ..... 2015-06-15T07:31:03+00:00 Здравни Статии

Ракът на черния дроб е един от най-често срещаните видове рак. Всяка година, близо 1 милион души по света заболяват от рак на черния дроб. Този вид рак има няколко форми, като често срещаната форма е хепатоцелуларният карцином (хепатом). Други негови разновидности са: хемангиоендотелиома, холангиокарциноми, хепатобластома и др.

 

Основните причини за възникването на рака на черния дроб са:

 

1. Прекомерната употреба на алкохол – той може да доведе до увеждане на чернодробната тъкан, което да доведе до развитието на рак.

 

2. Хепатит Б и С – това са вирусни заболявания, които са едни от най-честите причини за възникването и развитието на рак.

 

3. Афлатоксини – От всички биологично произвеждани отрови афлатоксините са най-силните чернодробни канцерогени от всички, открити до днешно време. Устойчиви са на топлинна обработка. Ако висока доза от отровата попадане в организма на човек, смъртта настъпва в течение на няколко денонощия вследствие на необратими поражения на черния дроб.

 

4. Арсен – той е друга причина за възникването на рак на черния дроб.

 

Симптоми и признаци на рака на черния дроб: за съжаление в ранните стадии на заболяването не се наблюдават никакви симптоми, по които да предположите за наличието на това заболяване. Характерното за рака на черния дроб е, че появата на симптомите става на един по-късен етап от развитието на заболяването.

 

1. Холангиокарцинома – този вид тумор притиска основните жлъчни пътища.

 

болка в корема

изпотяване

жълтеница

– загуба на тегло

– хепатомегалия (увеличаване размера на черния дроб)

 

2. Хепатом 

 

болка в корема

– увеличаване на корема

жълтеница

болки в гърба

– внезапна температура

– сърбеж

– загуба на тегло

 

Тъй като основните причини за възникването на рака на черния дроб са хепатит Б и С, превенцията на тези вирусни заболявания ще ни предпази от развитието на рака. Благодарение на съвременните ваксини тези вирусни заболявания се контролират ефективно. И другият начин да намалим риска от развитието на рак на черния дроб е да намалим количеството алкохол, което приемаме.

 

 

Източник: www.cancer.org; www.cancerresearchuk.org
Източник снимка: www.freedigitalphotos.net