Ранни, предупредителни симптоми при рак на гърдата

Ракът на гърдата може да бъде под формата на бучка, множество образувания с малък разме събрани в гроздовидна форма или пък образование 2016-03-19T09:31:51+00:00 Здравни Статии

Ако изледвате гърдите на всяка 1-2 години и редовно се подлагате на мамография, то вие сте от малкото жени, които знаят достатъчно за опасността от рака на гърдата. Проблемът е, че злокачествените новообразувания в гърдата не са толкова лесни за откриване. Те могат да се усетят чрез пипане, когато са вече с размер около 10-15 мм и трябва да са с размери над 20 мм за да сте сигурни, че наистина се усетили наличието на бучка в гърдата.

 

Ето няколко характерни симптоми, които могат да ви насочат, че имате рак на гърдата:

 

1. Болки в гръдната област – независимо дали става дума за болка, пулсиране или остър пристъп, болката или дискомфорта в областта на гърдите не е добър знак. Болакта може да бъде остра, която внезапно се появява и изчезва.

 

Ракът на гърдата може да бъде под формата на бучка, множество образувания с малък разме събрани в гроздовидна форма или пък образование през резки граници, което е разположено в тъканта. Лошата новина е, че около 30 % от злокачествените образования не са под формата на бучка, което ги прави трудно за откриване.

 

2. Сърбеж в областта на гърдите – този симптом, свързан главно с възпалителна форма на рак на гърдата, често се пропуска. Вие ще бъдете изненадани колко много жени с възпалителен рак на гърдата прекарват месеци при дерматолога, само за да бъдат изпратени у дома с кремове и лекарства за обрив. Сърбежът е изключително силен и не се облекчава от различни противосърбежни кремове.

 

Сърбежът се причиниява от бързо растящите туморни клетки, които блокират кръвоносните и лимфните съдове, които хранят кожните клетки. Движението на лимфата е блокирано и започва да се натрупва в подкожието.

 

3. Болка горната част на гърба, раменете и врата – при някои жени, рака на гърдата се усеща в гърба или раменете, а не в гърдите. Поради тази причина, специалистите редовно търсят наличието на тумори при лечение на хронична болка в гърба.  Болката, която обикновено е в горната част на гърба или между плешките може лесно да се обърка с обикновена болка в мускулите и сухожилията или остеоартроза на гръбначния стълб. Разликата е, че болката причинена от рак на гърдата не изчезва с разтягане на мускулите или промяна на позицията. Болката в костите се усеща като дълбока и пулсираща.

 

4. Промяна в размера, формата и външния вид на гърдите – противно на общоприетото схващане, не всички тумори на гърдата са под формата на твърда бучка достатъчно близо до повърхността, за да се забележи. Вместо наличието на бучка, едната гърда може да бъде по-овална от другата и разположена по-ниско от другата. Промяната във формата и размера на гърдите се причинява от интензивния тъканен растеж причинен от раковото образование.

 

5. Промяна във външния вид и чувствителността на зърната – едно от най-честите места за разположение на тумора е точно под зърното, което може да предизвика промени във външния вид и усещане на самото зърно. Промяната в формата на зърната е по-характерно при мъже с рак на гърдата.

 

При жените се наблюдава намалена чувствителност на зърната при наличието на рак на гърдата. Също така самото зърно е зачервено, възпалено и или върху него се образуват крусти.

 

6. Увеличени лимфни възли в областта на мишниците – всяко увеличение на лимфните възли в тази област трябва да е предупределен знак за по-обстойно изледване на гърдите за да се изключи най-лошото.

 

7. Зачервени и подути гърди – когато гърдите ви болят това веднага се свързва със симптом на настъпващия месечен цикъл. Ако гърдите ви са топли или изглеждат зачервени, може да се предположи наличието на инфекция като мастит, но тези симптоми могат да са признаци на възпалителен рак на гърдата.

 

 

Източник: www.nationalbreastcancer.org; www.healthline.com; www.breastcancer.org
Източник снимка: chatchai_stocker/www.freedigitalphotos.net