Цветя, които пречистват въздуха у дома

Такива токсини се съдържат в латекса по стените, килимите, пластмасовите предмети, строителните материали, почистващите препарати 2014-09-17T22:19:07+00:00 Здравни Статии

Независимо дали домът ни е нов или стар, той може да излъчва вредни за здравето ни токсини.

 

Такива токсини се съдържат в латекса по стените, килимите, пластмасовите предмети, строителните материали, почистващите препарати. Основните вещества, които се съдържат в дома ни са:

 

– Формалдехид – съдържа се в килимите, тапицерията на мебелите, лепилата и боите.

 

– Бензол – съдържа се в пластмасите, синтетичните материи и др.

 

– Трихлоетилен – съдържа се в продукти за премахване на боя, препарати за почистване на килими и др.

 

За наше щастие природата ни предлага отличен начин за справяне с вредните вещества в дома ни. Ето няколко растения, които действат като „пречиствателни станции” на въздуха в дома ни.

 

Цветя, които пречистват въздуха у домаЛилия на мира (Спатифилиум) – През 1980 година, НАСА откриват, че лилията обсорбира вредни вещества като: бензол, формалдехид, трихлоретилен и др. За да повишите ефективността на лилията да пречиства въздуха, трябва да премахвате по-често праха, които се натрупва по листата. Лилията вирее както при малко светлина, така и на по осветени места в дома ни. Поддържайте почвата леко влажна и един път в месеца трябва да я наторявате.

 

Цветя, които пречистват въздуха у домаДраконово дърво – това е друго растение, което поглъща бензол, формалдехид, трихлоретилен, толуен и др.
Почвата трябва да е леко влажна. Постоянното поливане може да унищожи драконовото дърво. През пролетта и лятото, всеки месец наторявайте почвата.

 

 

 

 

 

Цветя, които пречистват въздуха у домаХризантема – тя не е типичното домашно цвете. Хризантемата цъфти 6 месеца при правилно отглеждане. Поставете хризантемата на място, където има достатъчно светлина, но не на пряка слънчева светлина. Проверявайте влажността на почвата всеки ден – тя трябва да е леко влажна. Няма нужда да се наторява. Хризантемата поглъща вредни вещества като: формалдехид, бензол, амоняк и др.

 

 

 

 

Цветя, които пречистват въздуха у домаБамбукова палма – тя отделя влага, която е изключително важна, особенно през зимата, когато въздухът в домовете ни е допълнително изсушен от различни отоплителни уреди (климатици). Бамбуковата палма трябва да се постави на място с обилна светлина, но не и на пряка слънчева светлина. Почвата трябва да е постоянно влажна, и през лятото трябва да се наторява ежемесечно.

Растението поглъща формалдехид, хлороформ, въглероден окис, бензол.

 

 

 

 

 

 

 

Цветя, които пречистват въздуха у домаЕпипремнум ауреум – много устойчиво растение, което расте с бързи темпове. Това растение е едно от най-добрите пречистващи въздуха растения. Може да го разположите на места с малко светлина или пък на места с повече светлина, но не и на пряка слънчева светлина. Поливайте го само тогава, когато почвата е твърда на пипане. Наторявайте почвата всеки месец и премахвайте най-издължените клонки.
Растението абсорбира формалдехид, бензол, въглероден окис и др.

 

 

 

Цветя, които пречистват въздуха у домаБръшлян – той е вечнозелено катерливо растение, което е добре приспособено към стайните условия на отглеждане. Отглеждането на бръшляна се препоръчва поради факта, че растението премахва алергени като плесени и животински изпражнения. Отглеждайте бръшляна на места в дома, където има повече светлина, но не го поставяйте на места с пряка слънчева светлина.

Растението поглъща формалдехид, бензол, трихлоетилен, въглероден окис и др.

 

 

Цветя, които пречистват въздуха у домаФикус – той е вечно зелено растение с произход Индия. Листата са широки и тъмнозелени. Изследвания са показали, че фикусът поглъща най-лесно формалдехидът. Поставяйте фикусът на места с много светлина, но не и директна. Наторявайте почвата с торове богати на азот. Махайте периодично праха, който се натрупва по листата.

Растението поглъща още въглероден окис, трихлоетилен и др.

 

 

Източник: healthline.com; www.wikihow.com; www.wikipedia.com
Източник снимка: Feelart/freedigitalphotos.net