Ребрика

Ребрика

Galega officinalis L. Сем. Leguminosae – Бобови

 

конски ребра, лечебен жаблек, жаблек

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно едро тревисто растение. Коренището е късо, многоглаво, с множество коренчета. Стъблото е голо, гладко, до 1 м високо. Листата са текоперести, последователни, ланцетни или елипсовидни, с по едно шипче на върховете си. Цветовете са с прицветни листчета, светлосини, бледолилави, белезникави до бели, събрани в гроздовидни пазвени съцветия. Чашката е звънчевидна, с 5 почти еднакви шиловидни зъбеца. Ладийката е тъпа. Всичките 10 тичинки са сраснали с нишките си във вид на тръбица, като горната тичинка е сраснала само до половината с останалите. Плодът е линеен боб с едва забележими прищъпвания и с много семена. Цъфти през юни – август.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Северна и Средна Европа, Италия, Балканския полуостров, Мала Азия. У нас се среща по влажните места, покрай реките, горите, храсталаците и др.

 

ДРОГА: Стръковете

Съдържат галегин, главно действащо вещество, лутеолин, флавоновия глюкозид галутеолин, който се разпада на глюкоза и лутеолин, дъбилни вещества, сапонини, горчиви вещества и др.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Като диуретично, лактогонно и потогонно средство. Употребява се също и като помощно допълнително средство за лекуване на захарна болест, особено при леки форми – във вид на запарка: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 250 г вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за един ден.

Има случаи на отравяне на овце от дрогата. Декоративно и медоносно растение.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia