РЕВМАТИЗЪМ

Това е общ термин, който включва възпалителни заболявания на ставите и съединителните тъкани. Може да даде отражение на сърцето, бъбреците, костите и кожата. Характеризира се с болки и трудна подвижност, както и умора. Това е заболяване на опорно-двигателния апарат, което е вероятно да се развие както в ранна, така и в по-късна възраст.

 

 

РЕВМАТИЗЪМКонски кестен(Aesculus hippocastanum) – външно екстрактът от кестените се препоръчва при ревматизъм. Спиртно-воден извлек(тинктура) се приготвя като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват в 500 мл в 50 % ракия или водка. Тази тинктура се използва за външно приложение.

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМХрян (Armoracia rusticana) – българската народна медицина прилага хряна при възпалителни отоци при ревматизъм. При предозиране може да се стигне до възпаление на лигавиците или до поява на интоксикация!!! Една супена лъжица настърган на ренде корен хрян се залива с 400 мл вряща вода и се оставя да престои 1 час. От така приготвения извлек се пие по 1 кафена чашка 4 пъти дневно преди ядене.

 

РЕВМАТИЗЪМРозмарин(Rosmarinus officinalis) – използва се за лечение на ревматизъм. Две чаени лъжички ситно счукани листа се заливат с една чаена чаша вряща вода; след изстиване се прецежда и изпива в продължение на един ден.

 

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМЛуда краставица (Ecbalium elaterium) – притежава ревулзивно действие. Външно се прилага като ревулсивно средство при невралгии, ревматизъм и ишиас. При предозиране може да се получат разязвявания на кожата.

 

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМБял бор(Pinus sylvestris) – 100 г борови връхчета се слагат в 2,5 л вода, изваряват се до 500 мл. Отварата се прецежда. Може да се прибави 10 г канела, 5 г карамфил и 1 индийско орехче. Така приготвеното лекарство се използва при ревматизъм.

 

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМТрицветна теменуга(Viola tricolor) – прилага се при ревматизъм. При поемане на по-големи количества може да предизвика повръщане!!! 20 г от растението се заливат с 200 г вода варят се в продължение на 15 минути, след което се оставя да кисне 45 минути, прецежда се и се добавя вода до 200 г. От течността се взима по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

 

 

РЕВМАТИЗЪМЦелина/керевиз/(Apium graveolens) – прилага се като антиревматично средство. Приема се сок от свежи корени, по 1-2 чаени лъжички 2-3 пъти дневно преди хранене. Приготвя се и като запарка: 1-2 чаени лъжички се заливат с 1 чаша вряща вода; след изстиване се прецежда и се изпива на порции за един ден.

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМБяла бреза(Betula pendula) – в народната медицина се прилага отвара от брезови пъпки при ревматизъм. Запарка от брезови пъпки се приготвя, като 1 чаена лъжичка пъпки се заливат с половин чаша вода. Вземат се по 2-3 супени лъжици 3-4 пъти дневно.

 

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМПолски хвощ(Equisetum arvense) – прилага се под формата на декокти и инфузи при ревматизъм. Декоктът се приготвя в отношение 1:10 и се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно. За приготвяне на инфуз 2 супени лъжици от билката се заливат с чаша кипяща вода, взема се по ¼ чаша 4 пъти дневно. Може да се използва и сок от хвощ – по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

 

 

РЕВМАТИЗЪМОбикновен фасул/обикновен боб/(Phaseolus vulgaris) – прилага се за лечение на ревматизъм. Две-три супени лъжици ситно нарязани шушулки се заливат с 3-4 чаши вода. Вари се 10-15 минути и след прецеждане се пие по 1 винена чаша 4 пъти на ден преди ядене под контрола на лекар.

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМЛюта чушка/пипер,чушка, капия/(Capsicum annuum) – екстрактите от люти чушки се прилагат външно при невралгии и ревматизъм. Прилагат се под формата на пластири с люта чушка.

 

 

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМБрястолистно орехче/отвратниче, блатен тъжник/(Filipendula ulmaria) – прилага се за лечение на ревматизъм. Две супени лъжици от стръковете се заливат с 500 г вода и се оставят да киснат 1 час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Корените се използват по същия начин, само че се варят 10 минути.

 

 

РЕВМАТИЗЪМОфика/калина/(Sorbus aucuparia L.) – противоревматично средство.

 

 

 

 

 

 

РЕВМАТИЗЪММалина(Rubus idaeus) – отвара от плодовете и листата на малината е широко прилагана за лечение на ревматизъм.

 

 

 

 

 

 

РЕВМАТИЗЪМЧервено кучешко грозде /разгон, разводник, барабойник/(Solanum dukcamara) – прилага се при ревматизъм. Прилага се отвара външно. 100 г дрога от разводника се залива с 1,5 л вода. Остава се да кисне така 6 часа, да се прибави 100 г захар и се пие по 50 г 2 пъти дневно.