Решетка

Решетка

Carlina acunthifolia All. Сем. Asteraceae – Сложноцветни

 

ОПИСАНИЕ: Двугодишно тревисто растение с дълъг корен –  до 50-100 см дълбочина. Развива  приосновна розетка от многобройни пересто изрязани бодливи листа, прилепнали към земята. Кошничката единична голяма, до 10-12 см в диаметър, плътно прилепнала до листната розетка. Цветовете тръбести двуполови възжълти. Плодосемката длъгнеста влакнеста, с хвърчилка от перести власинки. Цъфти юни-октомври.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте по сухи тревисти места, по каменливи поляни и склонове. Разпространено из цялата страна до към 2000 м надморска височина. Среща се в Южна Европа.

 

ДРОГА: Корен

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Диуретично и противовъзпалително действие.

Българската народна медицина предлага решетката като средство за лечение на отоците(асцита), съпровождащи чернодробната цироза. Освен това дрогата се използва като отхрачващо средство при хронични обструктивни заболявания на белите дробове, като противовъзпалително средство при заболявания на пикочоотделителните пътища и на бъбречния паренхим. Решетката се предлага и за външно приложение при лечение на инфектирани рани и фурункулоза.

Решетката намира приложение и във ветеринарната медицина като ефикасно средство за лечение на болестта „бутрак” при конете и за лечение на болестта „гърлица” при свинете. Дрогата се прилага при домашните животни, примесена с храната.

Дрогата се прилага като алкохолен извлек в съотношение 1:10 в доза 15-20 капки 2-3 пъти дневно, както и под формата на запарка, изготвяна, както следва: 15 г от ситно нарязаната дрога се заливат с 500 мл вряща вода. Извлича се в продължение на 2 дни. Препоръчва се също приемането на върха на ножа на стрит на прах корен в продължение на няколко месеца по 2 до 3 пъти дневно.

За външно приложение се препоръчва варенето на 50 г нарязана дрога(корен) в 500 мл вода в продължение на 30 минути.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia